Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
3°C
JUTRI
18°C
3°C
Oceni objavo

Lokalna akcijska skupina Suhe krajine, Temenice in Krke – LAS STIK

Pristop CLLD (lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost) je pristop od »spodaj navzgor«, ki omogoča lokalnemu prebivalstvu, da se medsebojno poveže v t.i. lokalne akcijske skupine (LAS) in preko njih aktivno odloča o prioritetah in razvojnih ciljih lokalnega območja. Tako se je julija preteklo leto na območju občin Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica, Trebnje in Žužemberk ustanovila Lokalna akcijska skupina Suhe krajine, Temenice in Krke  (LAS STIK), ki trenutno šteje 99 članov. Članstvo je sestavljeno iz predstavnikov javnega in ekonomskega sektorja ter predstavnikov civilne družbe in fizičnih oseb. Članstvo je odprto.

V času od ustanovitve je lokalno partnerstvo  pripravilo Strategijo lokalnega razvoja (SLR), ki je osnova za delovanje LAS STIK v programskem obdobju 2014-2020. SLR je odraz potreb in izzivov območja LAS STIK. Priprava SLR se je začela s kabinetnim delom na katerem je bil pripravljen pregled obstoječega stanja na območju štirih občin, ki predstavljajo lokalno akcijsko skupino. Sledila je izvedba delavnic na terenu za pripravo SWOT analize, oblikovanje potreb in ciljev LAS STIK, ki so bile izvedene do konca septembra 2015. Že med izvedbo delavnic in kasneje pa so bili predstavniki zainteresiranih pozvani k pripravi okvirnih projektnih predlogov, katerih osnovne ideje bi bile upoštevane pri pripravi strategije. V ta namen so bili izvedeni številni sestanki, pogovori in srečanja s posamezniki, nosilci dejavnosti, društvi in organizacijami.

Strategija lokalnega razvoja LAS STIK je bila, v skladu z Uredbo CLLD, oddana na Koordinacijski odbor CLLD v prvem roku t.j. 30.10.2015.  Trenutno je dokument v fazi pregledovanja na Koordinacijskem odboru CLLD - decembra 2015 je bila administrativno dopolnjena, maja 2016 pa so bile oddane vsebinske dopolnitve SLR LAS STIK.

V času od ustanovitve LAS STIK so bili zelo aktivni organi LAS STIK saj se je Upravni odbor LAS STIK sestal na sedmih rednih sejah in odločal na dveh dopisnih sejah, Nadzorni  odbor LAS STIK se je sestal na treh rednih sejah in Skupščina LAS STIK se je sestala na treh rednih sejah in eni izredni seji.

Več o SLR in delovanju LAS STIK si lahko preberete na www.las-stik.si.

 

Zapisala

Liljana Omerzu, koordinatorka

CIK Trebnje, Vodilni partner LAS STIK

Povezave

www.las-stik.si

Oglejte si tudi