Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

Energetska sanacija podružnične šole v Šentlovrencu

Občina Trebnje je decembra v Šentlovrencu zaključila energetsko sanacijo podružnične šole v skupni vrednosti skoraj 300 tisoč evrov. Občina je za projekt pridobila 180 tisoč evrov nepovratnih sredstev, nekaj manj kot 120 tisoč evrov zagotavlja občina sama. Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Kohezijskega sklada. Operacija se je izvajala v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Trajnostna raba energije«, prednostne usmeritve »Energetska sanacija javnih stavb«.

Občina Trebnje je decembra v Šentlovrencu zaključila energetsko sanacijo podružnične šole v skupni vrednosti skoraj 300 tisoč evrov. Občina je za projekt pridobila 180 tisoč evrov nepovratnih sredstev, nekaj manj kot 120 tisoč evrov zagotavlja občina sama. Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Kohezijskega sklada. Operacija se je izvajala v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Trajnostna raba energije«, prednostne usmeritve »Energetska sanacija javnih stavb«. S projektom je bilo opravljeno odlično delo, vzpostavljeni so boljši pogoji in zmanjšani so negativni vplivi na okolje. Fasada šole je bila v celoti izolirana in zaključena z novim ometom. Dodatno je bila izolirana podstreha, tla v pritličju in klet, zamenjana so tudi vsa okna. Vgrajene so bile nove svetilke, zamenjani radiatorski termostatski ventili, nameščene so prezračevalne naprave in razvod za prezračevanje. Vgrajen nov ogrevalni sistem s kotlom na lesno bio maso (kombinacija peleti ali sekanci).

 

Občina je v sodelovanju z OŠ Trebnje ob izvedbi operacije energetske sanacije izvedla še nujna vzdrževalna dela: zamenjavo vseh svetil, ureditev podstrešja, napeljavo toplotne sanitarne vode v vse učilnice, brušenje in lakiranje parketov, pleskanje celotne stavbe in sanacijo sten, ureditev dostopov v stavbo in saniranje radona v stavbi. Ker vzdrževalna dela zaradi slabih vremenskih razmer še niso dokončno izvedena, se bodo otroci v nove prostore preselili v začetku naslednjega leta.

Dela tudi v leto 2014

Občina Trebnje je bila sicer uspešna tudi na drugem javnem razpisu ministrstva za infrastrukturo in prostor za sofinanciranje energetske sanacije stavb v lasti lokalnih skupnosti. Za naložbo energetske sanacije OŠ Trebnje, ki je skupaj vredna 500 tisoč evrov, je pridobila iz Kohezijskega sklada 350 tisoč evrov nepovratnih sredstev. Dela se bodo pričela izvajati v letu 2014 in bodo obsegala: • izvedbo fasade iz modularnih fasadnih panelov debeline 15 cm:

• zamenjavo oken na lupini stavbe (troslojna zasteklitev z izolacijskim steklom),

• zamenjavo vrat na lupini stavbe,

• izvedbo toplotne izolacije podstrešja (strešni sendvič paneli polnjeni s kameno volno),

• optimizacijo ogrevalnega sistema (vgradnja termostatskih ventilov),

• vgradnjo sistema za samodejno zbiranje rabe energije (energetski monitoring) in

• izvedbo ostalih GOI del (elektroinstalacije, pripravljalna dela in finalizacija objekta).

 

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Kohezijskega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Trajnostna raba energije«, prednostne usmeritve »Energetska sanacija javnih stavb«. Namen operacije je izboljšanje energetske učinkovitosti telovadnice pri OŠ Trebnje, zaščita okolja ter realizacija možnih prihrankov pri izrabi energije.

Vir: Občinska uprava Trebnje in Glasilo občanov občine Trebnje

Oglejte si tudi