Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Podvoz v Velikem Gabru odslej varnejši z opozorilnim sistemom COPS@road

Trebnje, 25. november 2014 – Danes je na podvozu pod železniško progo Veliki Gaber v Občini Trebnje potekala simbolična otvoritev postavitve opozorilnega sistema COPS@road, s katerim želi občina skupaj z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun zmanjšati nevarnost prometnih nesreč na tem nepreglednem cestnem odseku.
 

Navedeni cestni odsek je za udeležence v cestnem prometu izredno nevaren, saj je prehod skozi podvoz zelo ozek, vozišče pred podvozom pa poteka po klancu navzdol skozi ovinek.Tudi uporaba prometnega ogledala pod podvozom ne nudi dovolj preglednosti, ki bi zagotavljala varno udeležbo v cestnem prometu. S postavitvijo opozorilnega sistema COPS@road želi Občina Trebnje v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem A.s.K povečati varnost z dodatnim opozarjanjem na potencialno nevarnost trka. Sistem je razvilo mlado slovensko podjetje A.s.K in je posebej učinkovit na nepreglednih cestnih odsekih, kjer je zaradi slabe vidljivosti onemogočena dobra presoja voznika pri vključevanju na prednostno cesto.

 

Enoti z detektorjem vozil in svetlobnim prikazovalnikom

Postavljen sistem COPS@road vključuje elemente za detekcijo in opozarjanje prometnih udeležencev ter module za radijsko komunikacijo med postavljenimi enotami sistema. Na tem cestnem odseku sta postavljeni dve centralni enoti s svetlobnimim prikazovalnikom pred vhodom na obeh straneh podvoza. Enoti sta opremljeni z detektorjem vozil in s svetlobnim prikazovalnikom. Postavitev pred podvozom zagotavlja optimalno vidnost. V primeru približevanja podhodu dveh ali več vozil z obeh smeri se na zaslonu izriše trikotnik s klicajem, ki opozarja na povečano nevarnost trka. Z delovanjem na sončno energijo je sistem mogoče namestiti tudi tam, kjer ni omrežne infrastrukture. COPS@road ni del zavezujočega prometnega sistema, temveč je dodatni opozorilni sistem, ki udeležencem v prometu v realnem času podaja informacijo o povečani nevarnosti trka, jih dodatno opozori in poziva k povečani pozornosti zaradi nevarnosti.

 

Za večjo prometno varnost

Župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic je na otvoritveni slovesnosti povedal: »Že pred leti smo si v Občini Trebnje prizadevali, da bi povečali varnost pri železniškem podvozu v Velikem Gabru, vendar so ustrezni sistemi presegali dosegljivo ceno in zaradi tega smo to nalogo večkrat prestavili v prihodnost. Ko pa se je pokazala priložnost, da skupaj s podjetjem Aktivna signalizacija Korun in Zavarovalnico Triglav po dostopni ceni zagotovimo signalizacijo, ki bo občanom zagotavljala večjo stopnjo varnosti, smo se z veseljem odločili za ta projekt. Zahvaljujemo se podjetju A.s.K in Zavarovalnici Triglav za sodelovanje, tako v imenu občine, kot tudi v imenu občank in občanov Občine Trebnje

 

V sklopu projekta Skupaj za večjo prometno varnost v Sloveniji je Zavarovalnica Triglavsofinancirala 40 odstotkov vrednosti postavitve sistemov COPS@road v dvanajstih slovenskih občinah. Med prvimi izbranimi kritičnimi cestnimi odseki je opremitev podvoza v Velikem Gabru. »V Zavarovalnici Triglav delujemo skladno z našim zdaj že verjetno dobro prepoznavnim sloganom 'Vse bo v redu'. Tudi zato pod motom »Skupaj za večjo varnost« izvajamo različne preventivne akcijenamenjene večji varnosti v cestnem prometu. Mednje sodi tudi projekt postavitev COPS@road sistemov, s katerim s slovenskimi občinami in mladim podjetjem Aktivna signalizacija Korun skrbimo za varnejši korak v prometni jutri. Vesel sem, da bo odslej nevaren cestni odsek Veliki Gaber – Stranje pri podvozu pod železniško progo Veliki Gaber


preglednejši in prijaznejši do voznikov,« je ob otvoritvi povedal Edo Povhe, direktor Območne enote Novo mesto Zavarovalnice Triglav.

 

Bistveno manj nesreč

Sistem COPS@road je razvilo mlado slovensko podjetje A.s.K in je posebej učinkovit na nepreglednih cestnih odsekih, kjer je zaradi slabe vidljivosti onemogočena dobra presoja voznika. »Veseli nas sodelovanje z Občino Trebnje in Zavarovalnico Triglav, saj je tovrstno sodelovanje potrditev, da obstaja posluh za povečanje varnosti na slovenskih cestah z tehnološko inovativnimi prostopi. Statistike nekaterih do sedaj postavljenih sistemov kažejo tudi za 90 odstotno zmanjšanje prometnih nesreč. Verjamemo, da lahko postavitev v Velikem Gabru doprinese k povečani varnosti z opozarjanjem v realenm času, s čimer dobijo prometni udeleženci dodatne informacije o dogajanju v neposredni bližini podvoza, na podlagi katerih lahko sprejemajo odločitve v prometu, ki bodo botrovale njihovi večji varnosti«, je povedal Peter Korun, direktor podjetja A.s.K.



Oglejte si tudi