Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

KOMUNALA TREBNJE SPOROČA: Poročilo o oskrbi s pitno vodo v Občini Trebnje v letu 2014

Direktor Komunale Trebnje d.o.o., g. Stanko Tomšič

Spoštovani uporabniki storitev oskrbe s pitno vodo!

 

V letu 2014 je Komunala Trebnje d.o.o. na območju Občine Trebnje upravljala z tremi sistemi oskrbe s pitno vodo in sicer Trebnje, Čatež in Studenci.

 

Sistem oskrbe s pitno vodo Trebnje obsega preko 221.000 m cevovodov, 20 vodohranov s skupno kapaciteto 2680 m3, 17 črpališč in prečrpališč, 577 hidrantov in zagotavlja oskrbo s pitno vodo za 113 naselij oziroma preko 9.500 uporabnikov.

 

Sistem oskrbe s pitno vodo Čatež je bistveno manjši in obsega preko 37.000 m cevovodov, 3 vodohrane s skupno kapaciteto 470 m3, 4 črpališča in prečrpališča, 97 hidrantov in zagotavlja oskrbo s pitno vodo za 26 naselij oziroma okoli 850 uporabnikov. 

 

Komunala Trebnje d.o.o. ima uveden sistem HACCP na vseh omenjenih vodovodnih sistemih. HACCP sistem je preventivni sistem za zagotavljanje varnosti in zdravstvene ustreznosti živil, kamor sodi tudi pitna voda. HACCP sistem z vrsto predpisanih dokumentov in aktivnosti v podjetju v vsakem trenutku omogoča prepoznavanje dejavnikov za zdravje ljudi in na ta način omogoča stalni nadzor nad zdravstveno ustreznostjo pitne vode.

 

Za zagotovitev zdravstvene ustreznosti pitne vode se izvajajo naslednje vrste nadzora:

-       notranji nadzor, ki ga izvajamo sami v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano in je skladen s Pravilnikom o pitni vodi,

-       zunanji nadzor, ki ga predstavlja uradni inšpekcijski nadzor nad oskrbo s pitno vodo in ga izvaja zdravstveni inšpektorat ter

-       državni monitoring, ki predstavlja spremljanje kakovosti pitne vode in ga izvaja država.

 

V okviru notranjega nadzora je javnozdravstveni nadzor izvajal NLZOH Novo mesto. Iz rezultatov preizkušanj, opravljenih v okviru tega nadzora, ki so prikazana spodaj, je razvidno, da je bila v letu 2014 voda po pripravi skladna s predpisi.


Vodovod Trebnje:

Za mikrobiologijo je bilo odvzetih 36 vzorcev in vsi so bili ustrezni. Za kemijo je bilo odvzetih 13 vzorcev in vsi so bili ustrezni. Dodatni nadzor je bil še na desetilatrazin in atrazin. Odvzeti so bili 3 vzorci in vsi so bili ustrezni.

 

Vodovod Čatež:

Za mikrobiologijo je bilo odvzetih 10 vzorcev in vsi so bili  ustrezni. Za kemijo so bili odvzeti 4 vzorci in vsi so bili ustrezni.

 

Vse podrobne informacije lahko dobite tudi na Komunali Trebnje d.o.o. – sektor vodooskrba in na spletni strani podjetja www.komunala-trebnje.si.    

                                                                         

                                                                                                                      Direktor:

                                                                                                                      Stanko Tomšič

Oglejte si tudi