Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

OBVESTILO VSEM KRAJANOM OBČINE TREBNJE, STAREJŠIM NAD 69 LET

Društvo upokojencev Trebnje (v nadaljevanju DU Trebnje) si je po izvolitvi novega vodstva v mesecu marcu letošnjega leta zadalo kot prioritetno nalogo izvajanje projekta STAREJŠI ZA BOLJŠO KAKOVOST ŽIVLJENJA DOMA.

 

Projekt poteka v Sloveniji že od leta 2004 pod okriljem Zveze društev upokojencev Slovenija (ZDUS) in ga trenutno izvaja že preko 300 upokojenskih društev v celotni Sloveniji. Društvo upokojencev Trebnje je k projektu pristopilo že leta 2011, podpisalo je tudi pogodbi o izvajanju z občino Trebnje in z ZDUS, vendar se projekt  dejansko ni začel izvajati iz različnih razlogov.Za samo izvajanje projekta je namreč potrebno predhodno izvesti kar nekaj aktivnosti.

Tako je DU Trebnje v mesecu maju 2015 imenovalo koordinatorko projekta, to je upokojena med. sestra gospa Marta Dreža, izvedli smo izobraževanje prostovoljcev ter se usposobili za računalniško obdelavo podatkov, od občine Trebnje pa smo tudi že pridobili seznam vseh 1473 krajanov, starejših nad 69 let, ki jih zajema projekt.

Projekt v Občini Trebnje zajema območje 10 krajevnih skupnosti (Trebnje, Dol. Nemška vas, Svetinje, Knežja vas, Štefan, Račje selo, Velika Loka,Čatež, Šentlovrenc in Dobrnič), medtem ko DU Veliki Gaber vodi projekt samostojno za KS Veliki Gaber in KS Sela pri Šumberku (cca 200 krajanov), DU Velika Loka pa je zaradi majhnega števila starejših nad 69 let (cca 130) pristopilo k projektu v DU Trebnje.

Cilj in namen projekta je zmanjšanje socialne ogroženosti starejših z vzpostavitvijo neposrednega stika z vsakim starejšim nad 69 let, ki na sodelovanje v projektu pristane prostovoljno.

Vse starejše nad 69 let, ne glede na to, ali so člani društva upokojencev ali ne,v vseh 10 krajevnih skupnostih, ki jih pokriva projekt, bomo skušali obiskati, ugotoviti njihove potrebe po pomoči in jim pomoč tudi organizirati v sodelovanju z javnimi službami CSD, patronažno službo, DSO, službami družbenih dejavnosti občine Trebnje ter z nevladnimi organizacijami RKS, Karitasom ter drugimi NVO, ki imajo v svojih programih  skrb za starejše, seveda vse pod pogojem, če bodo krajani to želeli. Namreč osebni podatki oseb, s katerimi se opravi razgovor in anketa, niso poimensko ali po naslovu prebivališča nikomur na razpolago, razen če je to želja obiskanega in z njegovim lastnoročnim podpisom potrjeno.

Po dopustih naj bi prostovoljci, ki so že podpisali izjavo o sodelovanju v projektu (trenutno 10 prostovoljcev), začeli obiskovati starejše krajane v Občini Trebnje, o času obiska bodo vsi predhodno pismeno obveščeni.

Ker vsi, ki smo že starejši, kot vsi tisti, ki delajo s starejšimi, želimo, da starost preživimo kakovostno in kvalitetno in bi  se z uvajanjem stalne, dobro organizirane medsebojne pomoči starejših zagotovi čim več starejšim osebam, da lahko starost preživijo doma,vabimo nove prostovoljce, da se vključijo v projekt, starejše krajane pa da prostovoljcem omogočijo obiske na domu in si preko njih poiščejo pomoč, če jo potrebujejo.

Naj na koncu še enkrat poudarimo, da je sodelovanje v projektu prostovoljno tako za starejše krajane kot za prostovoljce, ki projekt izvajajo.

Za dodatne informacije se lahko oglasite v pisarni društva upokojencev Trebnje, Baragov trg 6 (kulturni dom) vsako sredo med 10. in 11. uro, ali pokličite na tel. 073045760 oz. na elektronsko pošto:  seniortrebnje@gmail.com.

NAREDIMO DANES NEKAJ DOBREGA ZA DRUGE, KER JUTRI BOMO MI POTREBOVALI DRUGE !!!

 

     Predsednica DU Trebnje,

     Majda Ivanov l.r.                                                                            

Oglejte si tudi