Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Dvajset let delovanja Trebanjskih mažoret 1995 - 2015

Bilo je dvajset let nazaj, ko sta dirigent Igor Teršar in predsednik Občinskega pihalnega orkestra Trebnje Nace Škoda nagovorila in spodbudila Darjo Korelec, predmetno učiteljico športne vzgoje v OŠ Trebnje, da ustanovi mažoretno dejavnost kot sekcijo orkestra. Nato je završalo v šolskih klopeh, prve mažorete so takrat hodile v sedmi oziroma osmi razred OŠ Trebnje. Začel se je pisati dnevnik Trebanjskih mažoret .

Začetki so bili zelo zanimivi, saj smo se dekleta lotila nečesa, kar v tej občini še nikoli ni živelo. Medtem ko smo usvajale korak za korakom, lik za likom, so starši poskrbeli za opremo. Izbran je bil odbor staršev s predsednico Zdenko Krese in člani Danico Pungartnik, Zvonko Pečelin, Jano Šeničar in Antonom Dimom. S prvimi nastopi smo pričele na rokometnih tekmah Rokometnega kluba Trebnje. Prve vaje z orkestrom so bile prav zanimive, saj je bilo malo drugače, kot poslušati glasbo iz radia. Z nastopom na dobrodelni prireditvi Odprite srce smo pritegnile pozornost, saj smo nastopale v popolnoma novih uniformah.

V mesecu juniju 1996 je Občinski pihalni orkester Trebnje praznoval 70-letnico delovanja in takrat smo mažorete prikazale, kaj se da z dobro voljo in delom narediti v pol leta. Trebanjsko občinstvo nas je lepo sprejelo, kar nam je dalo še večjo voljo za delo. Tako smo imele v prvem letu delovanja preko dvajset nastopov. V mesecu novembru smo se vključile v Zvezo mažoret Slovenije in tako imele odprta vrata za seminarje in srečanja z ostalimi mažoretnimi skupinami v Sloveniji. 21. decembra 1996 smo imele prvi novoletni koncert skupaj z Občinskim pihalnim orkestrom Trebnje. Nastopi mažoretne skupine so se kar vrstili. Med najpomembnejše lahko štejemo nastop ob 150 - letnici železnice v Trebnjem in v Novem mestu, srečanje godb Dolenjske in Bele krajine v Straži, nastopi v Trimu Trebnje, na otvoritvah novih objektov v občini Trebnje in nastop na Evropskem dnevu kulture v Ljubljani.

Prvega junija 1997 smo se Trebanjske mažorete prvič udeležile  srečanja mažoret Slovenije v Trbovljah, takoj naslednji teden pa še 1. državnega tekmovanja mažoret Slovenije v Ljubljani. Tu smo osvojile 4. mesto.

Naslednje leto smo na državnem tekmovanju mažoret Slovenije v Radečah dosegle odlično 1. mesto.

V letu 1998 smo svoje znanje prikazale na številnih nastopih, med katerimi sta najpomembnejša nastop na gorsko motorni dirki na Mirni in nastop na rokometni tekmi Slovenija : Rusija. Delo in napredek v tem letu smo prikazale skupaj z orkestrom na novoletnem koncertu.

Leta 1999 smo marca nastopale na sejmu Alpe-Adria, kjer se je predstavljala tudi občina Trebnje. V mesecu juniju smo skupaj z OPO Trebnje organizirale 1. mednarodni festival mažoret in godb v Trebnjem. Na festivalu so nastopale tudi mlajše skupine mažoret, ki delujejo kot interesna dejavnost v OŠ Trebnje že od leta 1997. Septembra smo se udeležile 1. evropskega tekmovanja mažoret v Zagrebu, kjer smo tekmovale v dveh delih, in sicer v paradi in figurativi. Osvojile smo 19. mesto. Oktobra smo se udeležile državnega prvenstva mažoret Slovenije v Slovenski Bistrici in v tekmovanju skupin dosegle 3. mesto. Mažoreti Vanja Šeničar in Nina Cugelj sta svoje spretnosti z mažoretno palico in trakovi prikazali v tekmovanju parov in osvojili odlično 1. mesto.

Tako smo do leta 2000 imele prek sto nastopov po širni Sloveniji, kar nam je bil dokaz, da smo občinstvu zaželjene. Seveda smo najraje nastopale skupaj s trebanjskimi godbeniki. Leto 2000 smo pričele s pripravami na državno tekmovanje, ki je bilo aprila v Slovenskih Konjicah. Z nastopom v novomeški vojašnici smo vojakom, ki so imeli slovesno zaobljubo, dokazale, da smo boljše v korakanju. To so priznale tudi njihove starešine. Za svoje dobro delovanje smo skupaj z Občinskim pihalnim orkestrom obiskali pobrateno godbo v Lavingenu v Nemčiji. Septembra smo se mažorete udeležile 2. evropskega prvenstva mažoret na Češkem. Tokrat smo bile še uspešnejše, saj smo dosegle 16. mesto in s tem premagale kar nekaj dobrih mažoretnih skupin v Evropi. Ker je upravni odbor v Mažoretni zvezi Slovenije sprejel sklep, da mažoretne skupine ne smejo tekmovati v drugih zvezah, smo Trebanjske mažorete, skupaj še s sedmimi skupinami iz Slovenije, ustanovile Mažoretno in twirling zvezo Slovenije, predvsem zaradi napredka  mažoretne dejavnosti.

V letu 2001 smo osvojile 1. mesto na državnem prvenstvu v Radečah in si tako zagotovile odhod na 3. evropsko prvenstvo mažoret v Anglijo v mesto Mablethorpe. Tam so mažorete v deževnem in mrzlem vremenu dosegle odlično 9. mesto.

V mesecu juniju smo skupaj z OPO Trebnje organizirali 2. mednarodni festival mažoret in godb, kjer so bile naše gostje aktualne  evropske prvakinje, Zagrebške mažorete.

Leta 2002 smo bile organizatorice državnega prvenstva v Trebnjem in pred polno dvorano zopet dosegle 1. mesto ter odšle na 4. evropsko prvenstvo na Poljsko v mesto Opole. Tam smo v najzahtevnejši kategoriji, med 25 najboljšimi mažoretnimi skupinami iz Evrope, dosegle 9. mesto. Naše delo so opazili tudi avtomobilski dirkači. Na tekmah, ki so se odvijale v Portorožu, Logatcu in Cerkljah pri Brežicah, smo imele kar zahtevno nalogo, saj smo poleg svojega mažoretnega nastopa sodelovale tudi kot spremljevalke dirkačev. Veselje deklet je bilo nepopisno in seveda dobra promocija za mažorete in občino Trebnje.

V  letu 2003 smo s seboj na državno prvenstvo v Trbovlje peljale tudi mlajšo skupino mažoret, ki je delovala v OŠ Trebnje. Tako starejša kot tudi mlajša sta se uvrstili na evropsko prvenstvo na Slovaškem in 5. septembra v zasedbi 28 mažoret, starih od 13 do 21 let, odpotovale v Bratislavo. Ponosno smo zastopale Slovenijo, saj je starejša skupina dosegla 6. mesto, mlajša pa 8. mesto.

V tem letu smo organizirali že tretji mednarodni festival mažoret in godb v Trebnjem. Poleg slovenskih mažoret, so se festivala udeležile še mažorete iz Varaždina. Prejele smo tudi Golievo priznanje za delo na področju kulture, ki jo podeljuje Zveza kulturnih društev občine Trebnje.

Leto 2004 smo začele delavno. V mesecu januarju smo se udeležile seminarja za klasično mažoreto, ki sta ga vodili trenerki Zagrebških mažoret. Zaradi lažjega in seveda bolj strokovnega dela sta trenersko mesto Trebanjskih mažoret prevzeli mažoreti Vanja Šeničar in Nina Cugelj, ki sta opravili seminar za mentorice in  bili pred tem že mentorici mlajših skupin. Trebanjske mažorete smo ves čas skrbele za podmladek, zato smo vodile mlajše skupine, ki so delovale kot interesna dejavnost v OŠ Trebnje. Odločile smo se, da na državno tekmovanje v Logatec, poleg dveh senior skupin, peljemo tudi mlajšo junior skupino. Vse tri skupine smo se z 2. oziroma 3. mestom uvrstile na evropsko tekmovanje, ki je bilo v mesecu septembru v Jastrebarskem na Hrvaškem.

Redno smo se udeleževale tudi seminarjev, ki jih je organiziral Javni sklad za kulturne dejavnosti ter Mažoretna in twirling zveza Slovenije. Januarja 2005 sta se mentorica Darja Korelec in mažoreta Aida Murčehajič udeležili seminarja za nacionalne mažoretne sodnice in ga tudi uspešno opravili. Takoj februarja smo v Trebnjem, v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, uspešno organizirale seminar za klasično mažoretno dejavnost. Udeležilo se ga je veliko število mažoret iz Slovenije. Ker smo se mažorete in orkester prijavili na državno tekmovanje, smo aprila odšli na intenzivne vaje v Kranjsko Goro. Mažorete smo že maja na tekmovanju v Laškem dokazale, da smo se dobro pripravile, saj smo seniorke dosegle 2. mesto, junior skupina pa je v svoji kategoriji osvojila 1. mesto. Poleg tekmovanj, so tudi nastopi vedno nekaj posebnega, pa naj bo to nastop na pustnem karnevalu v Šenčurju pri Kranju, v Mokronogu, v Trebnjem ali na prvomajski budnici. Veselile smo se tudi gostovanja z godbo. Komaj smo pozabile potovanje v Italijo in na otok Krk, smo se že pripravljale na Madžarsko. Septembra smo skupaj z mlajšo junior skupino odšle na 7. evropsko tekmovanje mažoret v Romunijo v mesto Cluj-Napoca. Tudi tam smo bile uspešne, saj smo tekmovale že skoraj s profesionalnimi skupinami. Poleg tekmovalnega dela in izkušenj, smo spoznavale tudi mnogo mažoret iz Evrope in usvajale njihove elemente dela s palico.                

V leto 2006 smo zakorakale z novimi idejami in energijo, ki smo jo pokazale na številnih nastopih in na državnem prvenstvu MTZS v Cerknici ter jeseni na evropskem tekmovanju v Italiji v mestu Vicenza.

Naslednje leto smo začeli s popolnoma novimi uniformami in med mažoretami je bilo pravo veselje. S ponosom smo v letu 2007 opravile kar 39 nastopov. Najpomembnejši so bili na Festivalu Cviček 2007, pa nastop v oddaji Na zdravje, na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in seveda na državnem tekmovanju MTZS v Novi Gorici. Z 2. mestom v senior skupini smo se uvrstile na evropsko tekmovanje v Črni Gori, kjer smo dosegle doslej najboljši rezultat, to je 4. mesto.

Naše delo smo vsako leto skrbno načrtovale in tako v letu 2008 poleg senior skupine za državno tekmovanje pripravljale tudi junior skupino. Splačalo se je, saj so juniorke osvojile zlato medaljo. Naše delo so spoznali tudi v slovenski vojski, za katero smo nastopile na dnevu odprtih vrat v Ljubljani. Z godbeniki smo se odpravile na gostovanje v italijansko mesto Udine, v mesecu juliju pa na pohod na Vršič in po reki Soči. Septembra smo odšle na evropsko tekmovanje v Romunijo. Pot je bila res dolga, toda uspele smo dobro odtekmovati in ponosno zastopati Slovenijo.

Poleg nastopov v Sloveniji se velikokrat srečamo tudi s prijatelji iz Velike Gorice in njihovimi mažoretami. Vedno so nas veseli in vedno se imamo lepo.

Oktobra 2008 je Mažoretna in twirling zveza Slovenije organizirala sodniški seminar, s katerim smo pridobile priznanje za sodnico 1. stopnje (Darja Korelec) in nacionalne sodnice (Vanja Šeničar, Aleksandra Bobnar, Alja Vencelj in Maša Zarabec). Leto smo zaključile z novoletnim koncertom skupaj z godbo.

Naši nastopi so popestrili kar nekaj polčasov  rokometnih tekem Rokometnega kluba Trimo Trebnje.

Leta 2009 smo se med pripravljanjem na državno tekmovanje odločile, da bomo plesale kar na tradicionalno Golico. Na tekmovanju v Kranju smo dvignile gledalce iz gorenjske zaspanosti. Tudi sodnikom je bilo všeč in tako smo po petih letih osvojile 1. mesto in postale državne prvakinje. Prav tako smo v  Franciji na evropskem tekmovanju prejele močan aplavz gledalcev.

Leto 2010 smo začele s kurentovanjem na Ptuju. Res je bilo mrzlo, vendar izredno zanimivo.

Ker mažoreta lahko nastopi kot hostesa na prireditvi, smo častno opravile delo na podelitvi Naj športnik leta v Trebnjem.

V tem letu smo imele številne nastope, vse od Kopra pa do Ptuja.

Na državnem prvenstvu MTZS v Lenartu so nas spremljali tudi naši godbeniki. Tako smo dokazale Sloveniji, da so mažorete v povezavi z godbo še lepše in atraktivnejše.

Brez izzivov ne gre, zato smo v letu 2011 v Trebnjem organizirali državno prvenstvo MTZS. Pred polno dvorano smo Trebanjke navdušile svoje občinstvo. Prvič smo imele na državnem tekmovanju kadet skupino, katere mentorica je bila Maša Zarabec, mentorici junior skupine sta bili Aleksandra Bobnar in Alja Vencelj, mentorica senior skupine pa Vanja Šeničar.

Septembra smo se podale na evropsko tekmovanje v Zagreb, prvič skupaj s kadet skupino

Po evropskem tekmovanju smo določili nove trenerke. Vodji senior skupine sta postali Aleksandra Bobnar in Vanja Šeničar, vodji junior skupine Nuša Pajk in Alja Vencelj in Maša Zarabec kot trenerka kadet skupine. V takšni zasedbi smo na državnem prvenstvu v Rušah vse tri skupine osvojile bronasto medaljo. Zaradi velike finančne obremenitve se nismo udeležile evropskega tekmovanja

Leta 2013 sta, na državnem prvenstvu v Radečah v kategoriji par junior, Nuša Bedene in Ana Zarabec osvojili 3. mesto, skupina kadet 1. mesto, skupini junior in senior pa tretje mesto. Na evropsko tekmovanje v Brno na Češkem smo prvič v zgodovini Trebanjskih mažoret peljale vse tri skupine. Uspeh je bil izjemen: peto mesto tako kadet kot tudi junior skupine in šesto mesto senior skupine. Evropi smo dokazale, da delamo dobro.

V svoje vrste smo dobile nove nacionalne sodnice: Leo Ribič, Nušo Pajk in Tajdo Uršič. Po evropskem tekmovanju smo sestavile nove skupine. Trenerki kadet skupine sta postali Špela Doles in Špela Strmec, trenerka junior skupine Maša Zarabec in trenerki senior skupine Aleksandra Bobnar in Alja Vencelj.

Leto 2014 se bo posebej zaznamovalo v zgodovino uspehov Trebanjskih mažoret. Na državnem prvenstvu v Sevnici smo dosegle izjemne rezultate: 1. mesto v kategoriji par kadet, 1. in 2. mesto v kategoriji par junior, 2. mesto skupina kadet, 1. mesto skupina junior in 3. mesto skupina senior. Tako smo se v mesecu septembru junior in senior skupina (kadet skupina se prvenstva ni udeležila, zaradi predolge in naporne vožnje) odpeljale v romunsko mesto Targoviste. Tudi tam smo dosegle odlične rezultate in prve evropske medalje. V kategoriji par junior je par Nuša Bedene in Ana Zarabec dosegel 2. mesto in par Klara Kužnik in Amanda Povhe 3. mesto, skupina junior 4. mesto in skupina senior 8. mesto.

Vsako leto se skupaj s trebanjskimi godbeniki pripravimo na novoletni koncert. Našim staršem in ostalim gledalcem želimo vedno prikazati kaj novega in atraktivnega.

Z veliko energije smo se v januarju 2015 začele pripravljati na državno prvenstvo. Ker smo želele napredka v mažoretni dejavnosti, smo skupaj z 12 mažoretnimi društvi ustanovile Mažoretno zvezo Slovenije. V mesecu februarju smo bile sprejete v Evropsko zvezo mažoret. Tako smo v mesecu maju potovale v Mursko Soboto na državno tekmovanje. Bile smo odlične: 1. mesto kadet skupina, 1. mesto junior skupina, 3. mesto senior skupina, 1. mesto par junior Nuša Bedene in Ana Zarabec in 3. mesto par kadet Anja Umek in Živa Papež.

Še večje uspehe pa smo zabeležile na evropskem tekmovanju v Franciji v mestu Albi. Še posebej smo se potrudile, saj nas je spremljalo skoraj sto trebanjskih navijačev. Razveselile smo se prve zlate medalje v kategoriji par junior, ki sta ju prejeli Nuša Bedene in Ana Zarabec, 2. mesta skupine kadet, 3. mesta skupine junior in 4. mesta skupine senior. Rahlo utrujene smo ob prihodu v Trebnje doživele veličasten sprejem naših godbenikov, župana občine Trebnje, predsednika KS Trebnje in še mnogo ostalih privržencev Trebanjskih mažoret.

 

Kot je zapisal gospod Ciril Metod Pungartnik v publikaciji za državno prvenstvo mažoret v Trebnjem leta 2002: »Kapo dol! Da. Iskrene čestitke vsem, ki so se in ki se še trudijo: mažoretam vseh generacij za pogum, veselje, trdo delo in uspeh, Darji Korelec, ker je zaorala ledino in vsem njenim pomočnicam, ki so ji pomagale uresničiti ideje, Občinskemu pihalnemu orkestru Trebnje, ki je dal in še daje skupini podporo in vsem, ki so v teh dvajsetih letih na kakršen koli način pomagali.«

 

 

 

Mentorica Trebanjskih mažoret
Darja Korelec

slike: arhiv Mažoret

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi