Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

ZAKAJ GARAŽNA RAZPRODAJA V TREBNJEM?

GARAŽNA RAZPRODAJA V TREBNJEM

Bliža se sobotna Garažna razprodaja v Dvorani Stik v Trebnjem. V soboto, 19. marca (ter 9. aprila, nadaljuje se nekje na vsake tri tedne), od 8. h do 17. ure vsi lepo vabljeni - tako tisti, ki želite razstaviti svoje osebne predmete, kot tudi tisti, ki bi še neodslužene stvari radi podarili in seveda tisti, ki bi si hoteli privoščiti kakšno malenkost. Poleg posameznikov svoje predmete razstavlja tudi trebanjski Center ponovne uporabe. CPU se nahaja v samem centru Trebnjega, na nekdanji tržnici. Če ste oseba, ki ne želi zavreči stvari, potem so pravi naslov za oddajo/donacijo rabljenih, dobro ohranjenih, funkcionalnih, torej še vedno uporabnih artiklov, saj sprejemajo izdelke in zbirajo raznovrstno opremo, jih pregledajo, očedijo ter pripravijo za ponovno uporabo oz. prodajo obnovljenih po za vsakomur dostopnih cenah. Posebno pozornost namenjajo tekstilu, saj v CPU Trebnje le-te tudi predelajo v nove unikatne in praktične izdelke.

 


Garažne razprodaje so razprodaje, ki jih posamezniki organizirajo takrat, ko se želijo znebiti odvečnih reči, ki so se jim nakopičile v domovih, denimo po spomladanskem čiščenju ali selitvah. Je prodaja, pri kateri prodajalci ne potrebujejo dovoljenja za poslovanje, poleg tega pa ni obdavčena, vse dokler dogodek poteka v okviru prvotnega namena − torej prodaje, kupovanja in menjave rabljenih osebnih predmetov. Koristi od garažnih razprodaj imata tako kupec kot prodajalec: prvi se znebi neželenih reči, drugi nakupuje po ugodnih cenah. Hkrati pa oba prispevata svoj delež k ekologiji, saj stvar, ki bi jo sicer zavrgli, ponovno uporabimo. Omogočajo poceni nakupe, prodajo ali zgolj zamenjavo za kakšno drugo uporabno stvar.

 

Kam z rabljenimi, a ne odsluženimi stvarmi?

Že nekaj časa sva razmišljala, kako se znebiti stvari, ki jih ne bova več potrebovala. Bila sva že na ljubljanskem bolšjem sejmu, raziskovala sva tudi spletne strani, potem pa se je porodila zamisel, ki jo bolj poznajo v tujini, da bi pripravila garažno razprodajo, saj se tako lahko na licu mesta stvari tudi preizkusi in pregleda, da novim imetnikom res ustrezajo. Tovrstne dogodke ponekod v Sloveniji že poznajo, zakaj jih ne bi torej pripravili tudi v Trebnjem.

 

Glede na trenutni finančni položaj Slovencev, ki ni preveč bleščeč, bi lahko sklepali, da bo garažnih razprodaj v naši mali deželi kar mrgolelo, a jih je le nekaj, vendar pa se število le-teh vendarle povečuje.  Morda pa bo trenutno vsesplošno zategovanje pasov spodbudilo, da se bo praktična in vsesplošno koristna navada organiziranja garažnih razprodaj, razširila tudi pri nas, za kar potrebujemo le čas in voljo. Upava, da se bodo kmalu tudi v Sloveniji našle pobude in bodo ljudje upali izpostaviti svojo "zasebnost" tudi na tak način, da se bomo vsi skupaj prelevili iz "hrčkov" v ljudi, ki se znamo racionalno obnašati, predvsem pa, da se zavedamo, da kopičenje stvari ne služi ničemur. Sploh stvari, ki jih ne bomo nikoli več uporabljali. Ali pa smo samo čustveno preveč navezani na materialne stvari? Čez sedem let vse prav pride, radi pravimo, a pogosto se zgodi, da različne stvari le kopičimo in jih nikoli več ne uporabimo, zato v najboljšem primeru končajo na odlagališču, sva ugotavljala in se odločila, da garažno razprodajo pripraviva kar v Trebnjem.

 

Dvorano Stik nam je omogočila trebanjska občina, želiva si, da bi tovrstne razprodaje pripravljali vsake tri tedne in da bi garažne razprodaje postale družaben dogodek, na katerem bi se povezovali ljudje različnih generacij. Tudi občini je v interesu in dovoli organizacijo dogodka, kakršen je garažna razprodaja, saj gre za vključujoč dogodek, ki gradi lokalno skupnost in ljudem omogoča, da se družijo, spoznajo med seboj in si izmenjajo dobrine. Ideja je večini zanimiva, sveža in skladna s prepričanji o bolj trajnostnem odnosu do uporabe izdelkov, še bolj pa o zabavnem druženju lokalnih prebivalcev, ki se mu lahko pridruži vsak. Trudimo se, da bo tudi zaživela. Večina ljudi se udeleži garažne razprodaje zaradi druženja s prijatelji, da se znebijo stvari, ki jih ne potrebujejo, in da preživijo dan na prostem. Zato je pomembno vzdušje na dogodku. Ne bomo ponavljali oguljenih fraz o tem, da lahko s svojo dobro voljo naredite največ. Držimo pesti, da bomo organizirali dogodek, na katerega bi tudi sami z veseljem prišli!

 

Prvo garažno razprodajo smo organizirali že januarja, drugo februarja, tretja bo 19. marca. Do tedaj se nama je pridružilo še enajst drugih razstavljavcev, ki so ponudili različne stvari, od oblačil in obutve, do tehnike, knjig, igrač, otroške opreme, manjših kosov pohištva, gospodinjskih pripomočkov, … Tudi obiskovalcev – prišle so različne generacije – se je nabralo lepo število in upamo na vedno večji obisk.

 

Kdo kupuje rabljena oblačila in druge predmete?

Med kupci niso samo tisti s "plitko" denarnico, prihajajo kupci tudi zaradi ekološkega vidika. Tisti, ki kaj potrebujejo, pa si tega ne morejo privoščiti, hkrati pa nočejo po pomoč h Karitasu ali RK, tisti, ki nimajo predsodkov do rabljene robe in v oblačilih vidijo njihovo uporabno, ne pa statusno ali simbolno vrednost, potem morda še tisti, ki znajo kaj napraviti s svojimi rokami in iz poceni rabljenega oblačila sestavijo unikatno kreacijo ali kak drug predmet uporabijo za povsem drug namen.  Če je torej na eni strani pohvale vreden premik na področju zadržanosti, je na drugi strani recesija pokazala zobe. Želiva si vzpodbuditi ljudi, da spravijo v obtok stvari, ki se predolgo skrivajo v omarah in s katerimi bodo nekoga razveselili ter iz katerih je mogoče kaj novega ustvariti. Zato naj vam ne bo žal znebiti se česa lepega, kar pri vas skoraj ni bilo v uporabi ali kupiti predmete, ki jih boste koristno uporabili.

 

OSEBNE PREMETE LAHKO PRODATE, PODARITE, MENJATE, KUPITE

Namesto, da jih odvržete v smeti, jih lahko podarite prijateljem, raznim ustanovam, ki jih bodo podarili naprej socialno šibkim ali prenovili in pripravili za prodajo po ugodnih cenah, prodate specializiranim trgovinam ali po temu namenjenih spletnih prodajalnah, ali pa se udeležite garažne razprodaje.

 

Tudi spomladanska čiščenja ali preurejanja se že neizbežno približujejo, ko se bodo zagotovo našle stvari, na katere smo morda že pozabili, a bi nekomu drugemu prišle še kako prav. Priložnost za to bo že v soboto, ko bomo v trebanjski dvorani Stik ponovno gostili garažno razprodajo. Ponudniki se nam lahko ob predhodni prijavi pridružijo brezplačno, prinesejo pa lahko katere koli osebne rabljene predmete, saj so obiskovalci tisti, ki presodijo, ali je izdelek še primeren za nadaljnjo uporabo in ali je zanj vredno odšteti postavljeno ceno. Lahko prinesete tudi stvari, ki bi jih podarili, ker jih ne želite vreči v smeti, saj pri tem sodeluje tudi trebanjski Center ponovne uporabe (CPU), kjer podarjene izdelke očistijo, predelajo in pripravijo za prodajo.

 

 

NOVE IDEJE ZA PONOVNO UPORABO

Kateremu od obiskovalcev se morda ob tem porodi še zamisel, kako rabljene stvari predelati in spremeniti ter jim vdahniti novo uporabo. Tudi izmenjava zamisli je namreč eden od namenov tovrstnih dogodkov. (Ne)odslužene lahko na originalen, zanimiv način predelate, ustvarite iz njih nekaj novega. Možnosti je nešteto, uporabiti je treba le nekaj domišljije in ustvarjalnega elana. V vseh primerih se boste počutili bolje kot da bi jih vrgli v smeti.

 

Stari kosi, ki jih najdete v babičini omari, so po navadi boljše kvalitete in kljub starosti lepše ohranjeni, kot bi bili na primer novi kosi po enem mesecu nošenja. Če so oblačila hecno krojena, jih lahko s prekrojitvijo pomladiteZ zanimivimi detajli lahko prekrijete luknje, madeže ali obrabljene dele. Tudi hlače, ki so v razkoraku strgane, lahko z nekaj dodanimi detajli postanejo unikatno krilo. Majice so uporabne, če se jim s potiski prekrijejo madeži. Lahko jih tudi razrežete v uporabne trakove in jih skvačkate ali spletete v tepih, blazino, šal ali kapo. Star, po možnosti prevelik suknjič lahko z gubanjem preoblikujete, če pa je denimo premajhen, lahko združite dva v enega s podaljšanjem in širjenjem pri gumbih. Kup strganih hlač lahko razrežete in ponovno zašijete v prevleko za posteljo ali kavč, dolgočasna obleka pa lahko postane zanimiva, če jo obrnete narobe ali zgolj poudarite šive, prišijete pest starih gumbov ipd.

 


Obstaja namreč brezmejno število možnosti za osvežitev garderobe. Domišljija vas bo presenetila. Dodajava sliko ribežnika, ki služi kot stojalo za uhane.

 

 

ALJA ZUPAN in ELVIS ŠKET

 

(Alja Zupan in Elvis Šket v sodelovanju z Občino Trebnje, CIK Trebnje, Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, KS Trebnje, CPU Trebnje, lokalnimi časopisi in radii (Na Dlani, Glasilo, Cajtng, Dolenjski list, Radio Krka), Ranč Aladin, Hotel Opara, Maxim, Santana, Amadeus, Pri dedu Grmovšku, prijatelji, razstavljalci, in drugimi, ki kakorkoli priskočijo na pomoč)

 

 

 

Oglejte si tudi