Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Svečana otvoritev ocenjevanja vin v okviru 44. Tedna cvička na Čatežu

OCENJEVANJE VZORCEV VIN V OKVIRU 44. TEDNA CVIČKA NA ČATEŽU 

V gostilni Ravnikar na Čatežu se je danes, 5.4.2016, pričelo uradno ocenjevanje vzorcev vin pod okriljem tamkajšnjega vinogradniškega društva Čatež pod Zaplazom. Ob uradnem odprtju je navzoče nagovoril predsednik ZDVD Matjaž Jakše in poudaril, da je največje ocenjevanje vin v Sloveniji dokaz, da v dolenjskem vinogradništvu krize ni občutiti. Govoru se je pridružil tudi predsednik organizacijskega odbora 44. Tedna cvička in župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic ter poudaril pomen prireditve za razvoj in promocijo turizma v sami občini. Zbrane sta nagovorila tudi člana cvičkovega dvora: kralj cvička Franc Kobe ter 17. cvičkova princesa Eva Somrak.                

Predsednik ocenjevalne komisije 44. Tedna cvička Samo Hudoklin je oznanil, da so vinogradniki v ocenjevanje oddali skupno 1.224 vzorcev vin, torej kar 581 več kot lani, kar je odraz dobrega vinskega letnika tako po količini kot tudi po kakovosti. Med vzorci je največ cvičkov, in sicer 527, od tega 55 kandidatov za kralja cvička - vinogradnik mora imeti najmanj 1.500 l dolenjskega posebneža na zalogi in ustrezno prijavljen pridelek, ki mora ustrezati Pravilniku o zaščiti cvička PTP. Med drugimi vzorci je 209 modrih frankinj letnika 2015 in 113 vzorcev dolenjskega belega.

Tehnično podporo ocenjevalcem bo nudilo vinogradniško turistično društvo Čatež pod Zaplazom, je povedal predsednik društva Jože Štepec. Podpredsednik ZDVD Miran Jurak pa je poudaril pomen vsebine letošnjega dogajanja ter izpostavil pomembne novosti v sklopu prireditve. V okviru tridnevnega dogajanja bo obiskovalcem namreč na voljo ogled posameznih znamenitosti v Temeniški dolini, posebnost pa bo tudi prihod in sprejem »Cvičkovega vlaka« iz Ljubljane. 

Kratek kulturni program je povezovala nekdanja cvičkova princesa Maja Žibert, za glasbeno spremljavo pa je poskrbel Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež ter instrumentalisti folklorne skupine Nasmeh.

Ocenjevanje vzorcev vin bo potekalo tri dni. Vsak dan bodo ocenjevale po 4 komisije, v četrtek popoldne pa bo po koncu ocenjevanja znan tudi novi kralj cvička. 

Alojzij Kastelic, l.r.
ŽUPAN

   
Eva Somrak, 17. cvičkova princesa in Franc Kobe, kralj cvička

 

 

Oglejte si tudi