Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Občine Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje ustanovile medobčinski razvojni center

Občine Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje ustanovile medobčinski razvojni center

Danes so župani občin Grosuplje dr. Peter Verlič, Ivančna Gorica Dušan Strnad in Trebnje Alojzij Kastelic, slavnostno podpisali pogodbo o ustanovitvi medobčinskega razvojnega centra teh občin. Podpis je potekal v grosupeljski občini, kjer bo tudi sedež novega razvojnega centra, ki bo skrbel predvsem za spremljanje razpisov in pripravo različnih projektov.   

Medobčinski razvojni center občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje bo, kot skupni organ teh treh občin, skrbel za spremljanje razpisov s področja gospodarskih in negospodarskih javnih služb, urejanja prostora ter varovanja okolja. Pripravljal oziroma identificiral bo projekte  za kandidiranje na razpisih za evropska sredstva, sredstva ministrstev in drugih institucij oziroma ustanov. Prav tako bo pripravljal in spremljal projekte za potrebe javnih služb, prostorskega načrtovanja in varstva okolja in pripravljal splošne akte s tega področja.

Dušan Strnad, župan občine Ivančna Gorica: »Glavna naloga tega centra je celodnevno razmišljanje o projektih teh treh občin, s katerimi bomo lahko pridobili dodatna sredstva za sofinanciranje. Mi imamo potrebe, država pa pripravlja razpise. Ti razpisi bodo drugačni kot so bili v prejšnji finančni perspektivi in mi moramo biti na njih ustrezno pripravljeni. Prepričan sem, da bo ekipa štirih v tej skupni občinski upravi, to delo uspešno opravljala. Tudi sredstva, ki bodo vložena v to skupno občinsko upravo,  bodo ustrezno povrnjena, verjetno že s prvim uspešnim projektom. Naš cilj pa je, da smo čim bolj uspešni, da vsaka izmed treh občin pridobi čim več sredstev za sofinanciranje«, je še dodal Strnad.

Dr. Peter Verlič, župan občine Grosuplje: »Tako kot smo župani zastavili to svojo energijo, da se ustanovi tak skupni razvojni center, bo tudi center učinkovit in delo bo teklo s tako dinamiko kot je bila ustanovitev. Občina Grosuplje se je zadnja pridružila tej pobudi, vendar jo pozitivno sprejemamo. Naj povem, da sledi nedavno sprejeti strategiji razvoja občine Grosuplje 3G-GGG (gospodarno, gostoljubno in globalno). V povezovanju vidimo sinergijo. Center bo tako dober most med prestolnico in dolenjsko regijo. Naše razvojne potrebe, problemi, izzivi pa so podobni in menimo, da jih tako lahko učinkovito rešujemo«.

Alojz Kastelic, župan občine Trebnje:  »Razpisi v tem obdobju so čedalje zahtevnejši. To se pravi, da posamezni ljudje na občinskih upravah sami ne obvladujejo več širino in zahtevnost teh razpisov. Zato je bilo smiselno ustanoviti skupno občinsko upravo. Učinkovito se bomo pripravili na novo obdobje črpanja sredstev. Upamo, da bo država čim prej pripravila razpise. Računamo tudi na evropska sredstva. Učinkovitost je vrhunska tako v Občini Ivančna Gorica kot tudi  v Občini Grosuplje. Odlok smo pripravili skupaj vse tri občinske uprave, ga preverili na ministrstvu, potrjen je bil v enem branju na vseh občinskih svetih. Pričakujemo, da bo center pričel delovati še pred poletjem«.  

Oglejte si tudi