Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

GASILCI OPOZARJAMO: POŽARNA VARNOST V DOMAČEM OKOLJU

Statistični podatki navajajo, da nastane okoli 60 % požarov v domačem okolju, da je okoli 70 % smrtnih žrtev zaradi požarov v domačem okolju in da ena četrtina požarov v domačem okolju nastane med 22. in 6. uro. Med pomembnimi vzroki za nastanek požarov v domačem okolju so premična grelna telesa, cigaretni ogorki in alkoholizem.
 

V zimskem času nastane veliko požarov v stanovanjskih objektih tudi zaradi slabo vzdrževanih dimovodnih naprav, prižganih svečk okoli novega leta ter uporabe svečk in kresničk na suhih novoletnih jelkah.

Najpogostejši vzroki požarov v domačem okolju so nepazljivost pri uporabi električnih in grelnih naprav, njihova dotrajanost, poškodovana in preobremenjena električna napeljava, kajenje v postelji, neočiščeni in slabo vzdrževani dimniki, nepazljiva uporaba sveč.

 

Do požara pride pogosto v kuhinji, kar je logično, saj je v njej veliko naprav, ki oddajajo toploto. Načeloma so varni tako plinski kot električni štedilniki, če so tehnično brezhibni in če z njimi rokujemo po predpisih varnega dela. Najbolj nevarni za nastanek požara pri pozabljeni hrani, ki jo pripravljamo, so klasični električni štedilniki. To so štedilniki, pri katerih kuhalna plošča še nima termostata za kontrolo temperature. Velik napredek z vidika požarne varnosti pomeni indukcijska kuhalna plošča, saj deluje le takrat, ko je na njej ustrezna posoda, obenem pa ima večji izkoristek energije.

 

Intervencija, 23. 1. 2015

Ob 10.09 je v Kidričevi ulici v Trebnjem zagorela kuhinja v mansardi stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Trebnje, Lukovek, Ponikve in Račje selo. Zaradi suma, da se v objektu nahajajo stanovalci, so gasilci takoj pričeli s preiskovanjem prostorov. Požar kuhinje so omejili in pogasili, s termo kamero pregledali prostore, objekt prezračili in opravili meritve plinov ter pomagali pri odstranjevanju posledic. Stanovalcev v objektu ni bilo. Aktivirani so bili reševalci NMP ZD Trebnje, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. Na kraju je bil prisoten tudi dežurni delavec elektro službe.

 

Če smo prisotni pri vžigu olja ali masti, takoj pokrijmo posodo z mokro krpo ali pokrovko. Goreče posode nikakor ne prenašajmo! Če imamo pri hiši gasilnik na prah, gasimo levo ali desno, s krajšimi presledki, vstran od sebe, dva do tri korake do ognja.

Pomembno je redno čiščenje kuhinjskih nap in odstranjevanje maščobo, ki se nabira na filtrih. Če filter ne zadržuje maščobe, se le-ta nabira na ventilatorju, kar lahko povzroči požar. 

 

Preventiva v domačem okolju

Med pomembne preventivne ukrepe v domačem okolju spadajo:

-          ločitve v požarne sektorje;

-          požarni alarmi: naprave, ki odkrivajo produkte, ki nastajajo med gorenjem in imajo v telesu naprave tudi vgrajeno sireno za obveščanje; namestimo jih na strop prostorov, kot so spalnice, otroške sobe, ipd., ne pa v kote ali v bližino štedilnikov. Kupimo jih v vseh večjih trgovinah s tehničnim blagom;

-          gasilniki: nameščeni naj bodo na vidnem in dostopnem mestu, v bližini izhodnih vrat; pri izbiri primernega gasilnika za domačo uporabo lahko svetujejo gasilci, prodajalci ali proizvajalci;

-          vgrajene naprave za gašenje: naprave, imenovane sprinklerji, ki imajo lasten vir oskrbe z vodo – razvod cevi po objektu in šobe, ki se zaradi vpliva toplote aktivirajo samodejno; 

-          odmiki gorljivih snovi od virov vžiga;

-          čiščenje in vzdrževanje objektov;

-          ločevanje virov vžiga od gorljivih snovi;

-          urejenost evakuacijskih poti, ki morajo biti proste in prehodne ter označene (pri večstanovanjskih objektih).

 

Največ lahko za požarno varnost doma naredimo sami s skrbnim ravnanjem z napravami, z ravnanjem po navodilih proizvajalca, z rednim vzdrževanjem naprav ter ozaveščanjem otrok in odraslih, čemur se posvečamo tudi trebanjski gasilci.

Oglejte si tudi