Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Štirideset vmes

V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje je 23. februarja ob 18. uri potekala otvoritev razstave Štirideset vmes – Forty be twin, Igor Dolenc in Sebastjan Popelar. Zbrane je najprej pozdravila Patricija Pavlič, ki se je v imenu galerije in CIK Trebnje tudi zahvalila ustvarjalcema, Igorju Dolencu in Sebastjanu Popelarju, ter avtorici razstave Maruši Stupici, u.d.i.a., članici Strokovnega sveta galerije. Direktorica Patricija Pavlič je razstavo umestila v slavnostno leto 2012, ko Galerija likovnih samorastnikov Trebnje praznuje že 45. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov. Sledil je dr. Boštjan Žekš, ki je v svojih besedah poudaril, da je kultura osnova slovenskega naroda. Ker  umetnost in kulturo ustvarjamo ljudje, bosta preživeli in se razvijali. Prof. Jože Zupan je po pooblastilu župana občine Šentrupert, Ruperta Goleta, odprl razstavo. Ugotovil je, kako pomembno vlogo ima umetnost v posameznikovem življenju že od otroških let.  »Otrok oblikuje prve črke, ki jih spreminja v besede, nastaja preprosta govorica srca, uspavanka je prva glasbena spremljava življenja, prvi koraki že ustvarjalno gibanje, skozi likovni razvoj pa ugotavljamo razvitost otroka, ki se zgodaj spušča tudi v svet zidanja gradov v oblakih. Mnogim izpovedna moč ustvarjanja ostane vse življenje, nekaterim ljubiteljsko, drugim strokovno, skoraj vsem pa ustvarjalno. Ljudje, ki z dušo doživljajo svet so ustvarjalci lepote. Tudi današnja avtorja Igor Dolenc in Sebastjan Popelar, ki s svojim delom pojeta hvalnico najvišjemu stvarstvu – naravi in tako skupaj ustvarjata vidno sled, čeprav pripadata različnim generacijam.« Glasbene točke so pripravili v Glasbeni šoli Trebnje, izvedla pa sta jih Kristina Klančar na rogu (mentor prof. Franci Lipovšek) in Anže Kepa na trobenti (mentor prof. Franci Žugelj). Na klavirju ju je spremljal prof. Zoltan Peter.    

 

Razstavo bodo spremljali tudi drugi dogodki, zato vas že 8. marca ob 17. uri vabimo na Čaj ob petih, kjer boste lahko poklepetali z Igorjem Dolencem in Sebastjanom Popelarjem in se mogoče tudi odločili za nakup katerega izmed njunih del iz širšega opusa.

19. aprila ob 18. uri pa vas vabimo na vodstvo po razstavi. Več o svojih delih bosta povedala Igor Dolenc in Sebastjan Popelar, o konceptu razstave pa bo spregovorila Maruša Stupica.

Oglejte si tudi