Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Na Medvedjeku le priložnostno srečanje

Sobotno svečanost v počastitev obletnice bitke in zmage nad Italijani leta 1942 in 70. obletnice zmage nad nacifašizmom ob spomeniku Partizan pod cestnim klancem na Medvedjeku, ki jo je pripravilo OZ ZB za vrednote NOB Trebnje, so morali zaradi obilnega deževja in mrzlega vetra, preklicati. Kljub temu se je tam zbralo veliko ljudi, ki so razvili zastave in padle partizane počastili z minuto molka.
Iz zgodovinskih virov vemo, da je bila tako imenovana Državna cesta čez Medvedjek, ki so jo uporabljali do sredini petdesetih let prejšnjega stoletja, ko so nato čezenj zgradili cesto Bratstva in enotnosti, za zavojevalce različnih vojska nepremagljiva.  Vrh Medvedjeka je visok le nekaj čez 400 metrov nadmorske višine, vendar se je v preteklosti čez ta prehod iz obeh smeri navkreber vila dolga cesta, ki je upočasnila osvajalce. Tako je leta 1813 'spodrsnilo' Napoleonovim enotam, aprila leta 1942 pa  italijansko okupatorsko vojsko, ko je dolgo kolono zaustavila enota 30. partizanov, pripadnikov II. Grupe odredov. Onesposobili so več kot 40 vojakov in častnikov ter veliko vozil. V bitki je bil takrat najpomembnejši partizanski mitraljez, zato je simbolno na spomeniku prav partizanski mitraljezec.

Leta 1991 pa je bila na Medvedjeku, nedaleč od partizanskega spomenika, ustavljena v osamosvojitveni vojni kolona oklepnikov, ki je nameravala nadaljevati pot v Ljubljano in nato na Brnik. V tej bitki je padel en pripadnik TO, v letalskem napadu pa je bilo nato še osem civilnih žrtev. Kolona JLA, ki se je izvila iz obroča, je bila nato uničena v Krakovskem gozdu.

Pred spomenikom žrtvam osamosvojitvenih bojev na Medvedjeku je delegacija ZB za vrednote NOB v nedeljo položila venec, kar je nameravala že na dan prireditve, obe delegaciji pa sta položili pred spomenik partizana še šopek cvetja.

 

Brane Praznik

Oglejte si tudi