Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

DUO JAN IN NEJC

JAN GRIČAR spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih saksofonistov. Sodeluje z različnimi skladatelji, s katerimi si prizadeva obogatiti in razširiti saksofonistični repertoar v različnih glasbenih stilih. Po šolanju na Glasbeni šoli Trebnje in po uspešno opravljeni maturi na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu profesorja Dejana Prešička, je zaključil še študij saksofona z odliko »summa cum laude« tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer sta bila njegova mentorja prof. Matjaž Drevenšek in prof. Miha Rogina. Že vzporedno z magistrskim študijem na Akademiji za glasbo, se je izpopolnjeval v Franciji, na regionalnem konservatoriju v Versaillesu, v razredu saksofonista Vincenta Davida, kjer je ob koncu študija prejel najvišjo oceno. Trenutno opravlja magistrski študij na slovitem pariškem Superiornem konservatoriju za glasbo in ples v razredu svetovno znanega profesorja saksofona Clauda Delangla. Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji in v Evropi. Poleg solistične glasbene poti je tudi član tria Evterpa, Kvarteta saksofonov ColorFour, dua s pianistom Tomažem Hostnikom ter dua s harmonikašem Nejcem Grmom.

 

Jan se udeležuje različnih tekmovanj, kjer dosega vidne rezultate. Leta 2008 je bil finalist tekmovanja Mladi evrovizijski glasbeniki na Dunaju, kjer je kot solist v finalu nastopil z Dunajskimi simfoniki, leta 2014 pa polfinalist prestižnega tekmovanja 'Adolphe Sax 2014', ki se vsaka štiri leta odvija v belgijskem mestu Dinant. Je prvonagrajenec tekmovanj: TEMSIG (2007, 2010), Mednarodno tekmovanje lesenih pihal Požarevac (100 točk - lavreat tekmovanja) (2009), Mednarodno tekmovanje Saksistra, Koper (2010), Mednarodno tekmovanje Marco Fiorindo, Nichelino, Italija (najmlajši zmagovalec v zgodovini tekmovanja) (2011), SVIREL, Štanjel (100 točk in absolutni zmagovalec disciplin pihal, trobil in tolkal) (2014). Druge nagrade je osvojil na tekmovanjih: Mednarodno tekmovanje Nova Gorica (2009 in 2013), Mednarodno tekmovanje saksofonistov (ISSAC), Columbus, Georgia, ZDA (2012).

Radio Slovenija je Jana izbral za predstavnika na mednarodnem evroradijskem tekmovanju New talent 2015.  Kot eden izmed treh finalistov se je predstavil na zaključnem gala koncertu v Bratislavski Filharmoniji, kjer je nastopil ob spremljavi Simfoničnega orkestra Slovaškega radia.

Za izjemne dosežke je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2010), Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (2013) in Prešernovo nagrado Akademije za glasbo kot član Kvarteta saksofonov ColorFour (2014). Februarja 2012 je kot zmagovalec avdicije prejel štipendijo, ki jo podeljuje Yamaha Music Foundation of Europe. Bil je večletni prejemnik Zoisove štipendije, trenutno pa je štipendist Ministrstva za kulturo.

 

NEJC GRM, kromatična harmonika, doma iz Gabrovke, je glasbeno pot začel v Glasbeni šoli Litija pod mentorstvom Dušana Drobniča ter nadaljeval šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri profesorju Ernöju Sebastianu s kromatično harmoniko. Študij je nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Trenutno je študent 2. letnika magistrskega študija. Prvo leto ga je poučeval doc. Primož Parovel, zdaj pa študij nadaljuje v razredu doc. Luka Juharta.  V preteklem študijskem letu se je v sklopu programa Erasmus izpopolnjeval na Sibelius Academy v Helsinkih pri prof. Veliju Kujali.  Sodeluje z različnimi komponisti v težnji, da bi našli nove glasbene razsežnosti za harmoniko tako v različnih komornih zasedbah kot pri solističnih skladbah. Izvedel je številne krstne izvedbe slovenskih komponistov, kot so Uroš Rojko, Matej Bonin, Simon Penšek, Matjaž Predanič, Alenja Pivko Kneževič, Iztok Kocen in drugi. Redno sodeluje v različnih komornih sestavih, najbolj aktivno v duu z saksofonistom Janom Gričarjem ter v duu z violončelistko Katarino Leskovar. Izvedel je številne krstne izvedbe slovenskih skladateljev. Redno sodeluje tudi v različnih komornih sestavih, najbolj aktivno v duu s saksofonistom Janom Gričarjem ter v duu z violončelistko Katarino Leskovar. Izpopolnjeval se je na seminarjih pri priznanih harmonikaših, hkrati pa tudi redno sodeluje v glasbenih ciklih v okviru festivala Ljubljana, festivala Lent, Glasbene mladine Slovenije, Glasbene mladine Ljubljanske, glasbenih nedelj v Unionu ter solističnih recitalov Akademije za glasbo. Med šolanjem se je

uspešno udeleževal različnih tekmovanj

 

 

Oglejte si tudi