Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

ELEKTRIČNI AVTOMOBIL – ŠE NIKOLI TAKO DOSTOPEN

Eko sklad je v petek, 26. 2. 2016, objavil prva letošnja poziva za dodelitev nepovratnih subvencij, in sicer za nakup ali predelavo električnega avtomobila za fizične in pravne osebe. Avtomobilski promet predstavlja enega izmed večjih onesnaževalcev okolja, sploh v Sloveniji, kjer zaradi razpršene poselitve javni promet ni pretirano učinkovit. Z uporabo električnih prevoznih sredstev bistveno zmanjšamo izpuste CO2, ki so glavni krivec za globalno segrevanje ozračja.

Subvencijska sredstva so višja kot lani, za nakup novega popolnoma električnega avtomobila brez izpustov CO2 lahko fizične ali pravne osebe pridobijo do 7500 evrov, za nakup hibridnega električnega avtomobila z izpusti manj kot 50gCO2/km pa do 4500 evrov. Hibridna vozila, ki ustrezajo tej zahtevi, so večinoma plug in hibridi, to so hibridna vozila, ki imajo povečano baterijo in jih lahko polnimo tudi preko vtičnice. Ostala hibridna vozila imajo praviloma večje izpuste CO2 in jih Eko sklad ne subvencionira. 

Z največ 4500 evrov je subvencioniran tudi nakup ali predelava vozil za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone, s 3000 evrov pa nakup ali predelava  lahkih štirikolesnih vozil z največjo hitrostjo do 45 km/h in težo do 350 kg (brez baterije). 

Za fizične osebe višina subvencije ne sme presegati 50 % upravičenih stroškov naložbe, pri čemer za fizične osebo ne štejejo posamezniki, ki so ali samostojni podjetniki ali pa fizične osebe, ki samostojno opravljajo dejavnost kot poklic oziroma so registrirane za opravljanje dejavnosti na podlagi posebnega zakona – ti se morajo prijaviti na razpis kot pravne osebe. V tem primeru subvencija ne sme presegati 45 % upravičenih stroškov za podjetja iz zahodne Slovenije oziroma 55 % upravičenih stroškov za podjetja iz vzhodne Slovenije. Pri tem so občine Trebnje, Mirna in Šentrupert prav na robu statistično določene regije Vzhodna Slovenija, občini Ivančna Gorica in Litija pa sta obe že v regiji Zahodna Slovenija. 

Vlogo za pridobitev subvencije morate oddati pred nakupom novega električnega vozila ali pred začetkom predelave avtomobila na električni pogon, saj sicer vloga ne bo odobrena. Po izvedbi investicije je potrebno dostaviti še poročilo o izvedeni investiciji in šele nato vam Eko sklad nakaže odobrena subvencijska sredstva. Vozilo mora v vaši lasti ostati vsaj 3 leta po nakupu oziroma predelavi, kar lahko Eko sklad kadarkoli v tem obdobju tudi preveri. 

V naši bližini je postavljenih že kar nekaj javnih polnilnic za električne avtomobile; v Trebnjem na  črpalki Petrol ob avtocesti, v Šentrupertu pred vrtcem, v Novem mestu pri tovarni Krka, na Novem trgu pred hotelom Belokranjec in na obeh Petrolovih črpalkah ob avtocesti. 

V kratkem pričakujemo tudi nove razpise za subvencioniranje obnove stavb in energetsko učinkovito gradnjo. Največja novost, ki se obeta, so višje subvencije za izvedbo vsaj treh ukrepov naenkrat (na primer menjava oken, izolacija fasade in izolacija strehe), več sredstev bo namenjenih za novogradnjo pasivnih hiš. 

 

Marjeta Zupančič Meglič 

Energetska svetovalka mreže Ensvet* 

* Več o mreži ENSVET, spodbudah in kreditih Eko sklada za okoljske naložbe na www.ekosklad.si 


Oglejte si tudi