Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

44. Teden cvička – povorka, okronali kralja, razglasili ambasadorja, izbrali 18. cvičkovo princeso in podelili medalje za najbolje ocenjena vina

Letošnja prireditev »TEDEN CVIČKA«, ki je potekala od petka, 6. maja do nedelje, 8. maja 2016, pod budnim očesom Društva vinarjev Trebnje, je bila več kot uspešna.
 

V petek, 6. maja, je Trebnje slovesno odprlo že 44. Teden cvička. Z veličastno povorko, ki se je je udeležilo kar 32 vinogradniških društev, trebanjske mažorete in godba na pihala, praporščaki, konjeniki, ki so s kočijami vozili visoke goste, Cvičkov dvor (cvičkove princese, kralji cvička in ambasadorji cvička) ter vinogradnice in vinogradniki. Skupno je bilo v povorki več kot 1300 udeležencev in so na svoj način pričarali uvod na lepo praznovanje. Vse zbrane so pod prireditvenim šotorom nagovorili podpredsednik upravnega odbora Zveze društev vinogradnikov Dolenjske in organizacijskega odbora Tedna cvička Miran Jurak, predsednik Zveze Matjaž Jakše, predsednik organizacijskega odbora in župan Alojzij Kastelic, novomeški župan Gregor Macedoni, predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja in državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša.

Isti dan so okronali tudi novega kralja cvička Franca Medleta iz Dolenjega Suhadola nad Brusnicami, člana vinogradniškega društva Janez Trdina Brusnice Gabrje. Gospod je lani pridelal 10.000 litrov vina, od tega 8.000 litrov cvička, ki je na ocenjevanju na Čatežu pod Zaplazom, dobil najvišjo oceno med vsemi cvički 16,37 točke in je s tem poleg kralja cvička postal tudi prvak med cvički.

Dobili pa smo tudi nova ambasadorja, in sicer Toneta Anderliča, ki se je vneto zavzemal pri zaščiti cvička in Toneta Hrovata, ravnatelja Kmetijske šole in biotehniške gimnazije Grm, Novo mesto. Skupno je zdaj 21 ambasadorjev.

V soboto, 7. maja, zvečer so na Prazniku cvička izbirali in razglasili tudi 18. cvičkovo princeso. Ta laskavi naslov si je prislužila 21 letna obetavna članica VD Čatež, Anja Mrhar. Prihaja s Čateža pod Zaplazom, študira na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in se poleg rednega študija izobražuje tudi iz prehrane in zdravja, kulinarike in kulture, za katero pravi, da je pomemben del spoznavanja same pokrajine in njenih navad. Vse svoje znanje pa že pridno uporablja tako v domačem gostišču kot tudi v očetovem vinogradu v Sajenicah, kjer imajo zasajenih 800 trsov. Krono ji je predala 17. cvičkova princesa Eva Somrak. Njeni sotekmovalki pa sta bili še Roksana Berend iz Trebnjega in Klaudija Kolar iz Cerklj ob Krki.

Nedelja, 8. maja, zadnji dan praznika pa so se ob 14. uri zbrali na Skupščini, kot najvišjem organu ZDVD delegati vinogradniških društev. Predsednik ZDVD Matjaž Jakše se je zahvalil za vsa opravljena dela nekdanjima cvičkovi princesi Evi Somrak in kralju cvička Francu Kobetu. Svoje poslanstvo pa sta s predstavitvijo prevzela 18. cvičkova princesa Anja Mrhar in kralj cvička Franc Medle. Vse zbrane delegate pa sta po vseh formalnostih Skupščine nagovorila tudi župan Alojzij Kastelic, poslanec Zvone Lah, Dr. Lea-Marija Colarič-Jakše pa je predstavila strokovno monografijo »Izzivi trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem.«

Med drugim so se ta dan na prireditvenem prostoru zvrstili nastopi različnih glasbenih skupin vinogradniških društev, podelili pa so tudi najvišja priznanja iz ocenjevanja vin.

Cvičkov vlak, ki je pripeljal vesele obiskovalce, pa je bil le dodatna promocija, saj je z njim pripotovalo veliko število obiskovalcev iz različnih krajev Slovenije. Vlak je bil napolnjen do zadnjega kotička.

Obiskovalci so tako lahko v tem vikendu doživeli popolno predstavitev dolenjskega posebneža s prikazi vseh del in nege do končnega produkta, ki so ga lahko v brezmejnih količinah tudi okušali. Vse dni prireditve so vzporedno potekale tudi ostale dejavnosti, med drugim tudi pohod po Slakovi poti po Trški Gori, ki je imel tudi lepo udeležbo.

Zahvala gre organizacijskemu odboru 44. Tedna cvička, vsem vinogradniškim društvom; Čatež pod Zaplazom, Trebnje in Lisec, Občini Trebnje in vodstvu ZDVD, ki so nedvomno z uspešno zasnovano in izpeljano prireditvijo dokazali svojo gostoljubnost in dober glas ponesli širom naše dežele. Zahvala pa tudi vsem obiskovalcem, ki ste v tako velikem številu obiskali prireditve in nasnidnje na 45. Tednu cvička.

 

Tekst in foto:

Mojca Smolič

 

Oglejte si tudi