Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
24°C
5°C
Oceni objavo

Savinjsko-zasavski junak planiške Velikanke

Letošnja Planica je bila resnično sanjska, tako po slovenskih zmagah, številu  obiskovalcev kot s svojo novo podobo. Del teh sanjskih dni pa je bil tudi Savinjčan – Taborčan iz Črnega Vrha Ernest Prišlič, sicer član Smučarskega kluba Zagorje – sekcija za skoke, ki je na uradnem preizkusu Velikanke opravil dva izjemna poleta, dolga 239 in 246 metrov, kar je tudi 5. najdaljši polet na svetu in drugi najdaljši slovenski, saj je bil daljši od njega le nenadkriljiv Peter Prevc, ki je v tej sezoni dejansko dosegel vse, kar je sploh mogoče.

 

Žal izjemna poleta Ernestu nista omogočila, da bi se lahko preizkusil tudi na tekmi, saj doslej še ni osvojil točk svetovnega pokala in tako tudi ni mogel nastopiti v konkurenci. Najbrž pa ni več daleč čas, ko se bo to tudi zgodilo in bo postal član  Janusove ekipe. K temu ga bodo nedvomno spodbudili tudi letošnja Planica, njegova izjemna poleta in nenazadnje tudi slovesen sprejem njegovih sokrajanov v občini  Tabor, ki je 25. marca potekal pred gasilskim domom PGD Ojstriška vas - Tabor, kjer je za še prijetnejše vzdušje skrbel tudi domači ansambel Navihani muzikanti.

 

Prijeten sprejem z glasbo 

 

Njegov prihod domov je pospremilo gasilsko vozilo domačih gasilcev, pred gasilskim domom pa ga je pričakala množica občanov, njegovih sorodnikov, prijateljev, znancev, sosedov, oba  njegova trenerja SK Zagorje Zvone Pograjc in Cene Koritnik, ljubitelji smučarskih skokov in drugi, ki so mu iskreno zaploskali in z veseljem tudi prisluhnili njegovim besedam in besedam uradnega povezovalca sprejema Blaža Kovčeta, ki je predstavil njegovo športno pot in njegove dosežke. K slovesnosti je z izbranimi besedami svoje pridal župan Občine Tabor Anton Grobler ter ob tem savinjsko-zasavskemu skakalnemu junaku izročil priložnostno darilo – poseben bon z vpisano rekordno daljavo 246 m in prav toliko evri, nato pa še košaro z domačimi suhomesnatimi in drugimi dobrotami, ki si jih bo lahko Ernest vsaj malo privoščil, saj morajo skakalci sicer zelo paziti na svojo prehrano in kilograme.  

Po uradnem delu sprejema je sledilo veselo in prijetno druženje ob glasbi Navihanih muzikantov. Ernest pa je bil seveda deležen še številnih čestitk udeležencev sprejema in pozornosti svojih sorodnikov, sokrajanov, prijateljev, ki so skupaj z njim uživali in si tako polepšali pozno petkovo popoldne. Ob tem so na plan prišli tudi spomini na njegove prve začetke in tudi zlato medaljo, ki jo je osvojil kot član mladinske skakalne reprezentance (Ernest Prišlič, Anže Semenič, Cene Prevc in Jaka Hvala) na svetovnem prvenstvu v Liberacu na Češkem leta 2013. Enak dosežek je takrat zabeležila tudi ženska mladinska skakalna reprezentanca (Špela Rogelj, Ema Klinec, Katja Požun in Urša Bogataj). Češki Liberec je tako postal kraj, kjer so tako slovenska dekleta kot tudi fantje postavili nov mejnik slovenskega vrhunskega športa, saj sta obe ekipi osvojili naslov ekipnih svetovnih prvakov.

 

Ernestova športna pot

 

Kot je bilo povedano na sprejemu, je Ernest  Prišlič svojo športno pot pričel leta 1998 (mesec dni pred dopolnjenim 5. letom starosti) v  Mostecu pri Ljubljani, v takratnem Smučarsko skakalnem klubu Ilirija. Pozneje je deloval in treniral kot član SK Žiri, nato pa je svojo športno pot nadaljeval v SK Zagorje, kjer je še sedaj.

Da ta šport pozna tudi padce in poškodbe, je spoznal že v prvem mesecu svoje športne poti. Na 18-metrski skakalnici je zapeljal iz smučine ter se kotalil vse od rampe preko odskočne mize do dna skakalnice. A to ga ni ustavilo, saj se je že tri dni po nesreči vrnil na trening. V osmem letu starosti je že stal na zmagovalnem odru in pričel zbirati priznanja in pokale. Tako je bil tretji na tekmi v kraju Ponikve na Primorskem, uspehe pa je dosegal tudi v pokalu Cockta. Leta 2012 je prvič kot predskakalec preizkusil planiško strmino in najprej poletel 169 m, v drugo pa pristal pri 189 m. Tekmoval je v FIS in kontinentalnem pokalu in osvojil 5. mesto. Njegov največji uspeh je že omenjena zlata medalja z ekipnega mladinskega svetovnega prvenstva na Češkem v letu 2013. Isto leto je v Planici  popravil tudi svoj osebni rekord  s 198,5 m. Leto kasneje je osvojil tretje mesto v International Ski Federation's Cup v Brattelboru. Lani je prvič v svoji karieri poletel preko 200 m in pristal pri 227,5 m ter postal 5. najdaljši Slovenec ter 32. slovenski skakalec, ki je preletel 200 m. Na kontinentalnem  pokalu v Ameriki pa si je priskakal tretje mesto.

Letošnja Planica je bila za Ernesta nekaj posebnega. Po vsakem skoku je pristal krepko čez 200 m, vse to pa kronal z izjemnim poletom, dolgim 246 m. Njegova  dosedanja športna pot se je tako zaokrožila in potrdila z novim osebnim rekordom, hkrati pa tudi z željo, da postane del skakalne reprezentance in vse skupaj nadgradi še z dobrimi rezultati na tekmovanjih svetovnega pokala. Želimo mu, da uresniči tudi to in s tem še kdaj razveseli svoje sokrajane, klubske tovariše, Zasavce in nasploh  Savinjčane, ki imamo lep del skakalne zgodovine z Matjažem Debelakom na čelu.

 

                                                                                                                 D. Naraglav  

 

 

        

Oglejte si tudi