Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

V letošnjem šolskem letu otroci zbrali že 375 ton odpadnega papirja

Le še dobra dva meseca nas ločita od zaključka akcije zbiranja odpadnega papirja po šolah in vrtcih. Akciji se je pridružilo 20 osnovnih šol, 6 podružničnih šol, 3 srednje šole in 9 vrtcev. Skupaj so do začetka marca zbrali že 374.810 kg.

Večji del so zbrali v osnovnih šolah, kjer so spet najuspešnejši učenci Osnovne šole Hudinja s skupno z zbrano količino 90.510 kg oziroma 192 kg na učenca. Sledita osnovni šoli Dobrna z 20.340 kg oziroma 106,5 kg na učenca ter Glazija z 12.980 kg oziroma 93,38 kg na učenca. Med podružničnimi šolami vodi POŠ Socka s količino 9.180 kg oz. 306 kg/učenca, sledita POŠ Kompole z 2050 kg in 93,2 kg/učenca in POŠ Šmartno z 2.640 kg oz. 56,2 kg/učenca.

V prejšnjem šolskem letu 2012/13 so otroci in mladi zbrali 528 ton odpadnega papirja, glede na letošnje trende pa bi lahko bila končna številka višja. Kdo bo zmagovalec, bo znano do začetka junija.

Osnovni namen zbiranja odpadnega papirja je aktivno vključevanje otrok in mladih v procese ozaveščanja, da odpadni papir sodi v reciklažo. Zbiranje odpadnega papirja je ena izmed najstarejših izobraževalno-osveščevalnih akcij družbe Simbio, ki je zelo priljubljena.

 

Šole, ki sodelujejo, so za zbrani papir tudi nagrajene. Poleg odkupa papirja Simbio na zaključni prireditvi nagradi najuspešnejše med osnovnimi in podružničnimi šolami ter nudi strokovno vodene oglede Regionalnega centra za ravnanje z odpadki, informativne zloženke in možnost postavitve lastnega ekološkega otoka.

 

Šole in vrtci lahko naročijo kontejnerski odvoz zbranega papirja, tako da sporočijo datum dostave in odvoza kontejnerja, lahko pa tudi sami pripeljejo odpadni papir na Zbirni center Bukovžlak, kjer se papir stehta in zanj izda tehtalni list za šolo ali vrtec in oddelek, za katerega so starši pripeljali papir.

 

Sredstva, ki jih šole in vrtci pridobijo z zbranim papirjem, namenijo v njihove sklade za kritje stroškov različnih šolskih in vrtčevskih dejavnosti (ekskurzije, športni, kulturni dnevi ...) ali za donacijo dobrodelnim organizacijam.

V akciji sodelujejo učenci in učitelji šol ter vrtcev na območju celjske regije (občin Celje, Vojnik, Dobrna, Štore, Žalec, Šentjur, Dobje, Polzela, Prebold, Vransko, Tabor in Braslovče).

Rezultati zbranega odpadnega papirja do konca februarja so v priloženi Excelovi tabeli (zavihki OŠ, POŠ, vrtci in SŠ).

 

Več informacij: Helena Kojnik, predstavnica za odnose z javnostmi na Simbiu, 03 425 64 08, m.: 031 374 604

 

Simbio,d.o.o., Družba za ravnanje z odpadki

Oglejte si tudi