Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Mladi veliko vedo o Rdečem križu in prvi pomoči

Žalec, 15. 4. 2015 – Rdeči križ Slovenije v letošnjem šolskem letu organizira 9. državno preverjanje usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči. Preverjanje je namenjeno učencem predmetne stopnje osnovnih šol in poteka na lokalni, regijski in državni ravni. Namen preverjanja je ozaveščanje mladih o pomembnosti nudenja prve pomoči poškodovanim. Lokalno preverjanje v organizaciji žalskega območnega združenja je bilo 15. aprila v Žalcu.
Na preverjanje se je prijavilo 5 osnovnih šol iz Spodnje Savinjske doline: I. OŠ Žalec, OŠ Petrovče, OŠ Šempeter, OŠ Polzela in OŠ Griže. Mentorji krožkov Mladi člani RK so 6-članskim ekipam predavali teoretični del iz gibanja RK, v okviru praktičnega dela iz prve pomoči pa sta jim predavala in jih usposabljala predavatelja prve pomoči žalskega združenja RK.

 

Na preverjanju znanja so morale ekipe najprej odgovoriti na vprašanja iz delovanja RK in prve pomoči, zatem pa pokazati še znanje iz nudenja prve pomoči s temeljnimi postopki oživljanja in zaustavitve krvavitve na roki. Oskrbo poškodb sta ocenjevala predavatelja prve pomoči Martina Lesjak Povše in Rok Repas.

 

Največ točk je zbrala ekipa OŠ Šempeter pod mentorstvom Svetlane Đokić. Na žalskem Rdečem križu so učencem dejali, da niso pomembne točke in visoka mesta, temveč ustrezno nudenje prve pomoči poškodovanim ob nezgodah, za kar so učenci zagotovo usposobljeni.

 

Zmagovalna ekipa se je uvrstila na regijsko preverjanje, ki bo 22. aprila v OŠ Karla Destovnika Kajuha v Šoštanju. Osnovnošolska ekipa, ki bo prejela največ točk na regijskem preverjanju, se bo uvrstila na državno preverjanje, ki bo v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije Debeli Rtič 9. maja.

 

OZ RK Žalec

 

Oglejte si tudi