Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

BRALNE ZNAČKE JE PODELIL BOŠTJAN GORENC PIŽAMA PISATELJ, PREVAJALEC, REPAR IN IGRALEC

Na Osnovni šoli Vransko - Tabor je bilo v torek, 26. 4. 2016, zelo slovesno, saj so podelili bralne značke vsem pridnim bralcem tako na centralni šolo Vransko kot na podružnici v Taboru. Podelitev  je popestril vsestranski kulturni ustvarjalec: pisatelj, prevajalec, repar in igralec Boštjan Gorenc Pižama, ki je na svojstven način poudaril pomen branja, in seveda navdušil mlade poslušalce za branje različnih knjig.

Prireditev je povezoval osmošolec Amadej Kreča, ki je svoje delo opravil zelo profesionalno, saj si je ob mentorstvu knjižničarke Marije Završnik vezni tekst oblikoval sam. Vanj je vložil humorne vložke, v katerih je predstavil avtorja in njegovo delo, prav tako pa je dal priznanje tudi prizadevnim učiteljem slovenščine, ki spodbujajo učence k vztrajanju pri branju za bralno značko.

S harmoniko so nas razveselili tudi učenci Martin Cekin, Matic Dobrovnik in Teodor Zaberložnik, pevski zbor pod vodstvom Vanje Govek in v klavirski spremljavi Polone Miklavc je zapel dve pesmi, drugošolci pa pod mentorstvom Lejle Jahjefendić plesno ponazorili pesem Dežela branja.

Prireditve so se udeležili tudi ravnateljica Majda Pikl in predstojnica ZRSŠ OE Celje mag. Sonja Zajc ter podžupan Občine Tabor Ludvik Miklavc. Ravnateljica je prvošolcem položila na srce, naj ostane knjiga njihova zvesta prijateljica in učiteljica vse življenje, devetošolcem pa čestitala, ker so vztrajali. Zahvalila se je vsem mentorjem za sodelovanje in spodbujanje učencev, da vztrajajo pri branju in dobri knjigi, kar pa je v sodobnem času težka naloga, saj mora knjiga konkurirati drugim agresivnejšim medijem. Predstojnica ZRSŠ OE Celje je ugotovila, da na šoli Vransko zanimanje za branje narašča, kar je posledica načrtnega in kakovostnega dela učiteljev in vodstva šole.

Na obeh šolah je od 1.- 5. razreda tekmovalo kar 85 % vseh učencev, od 6. – 9. razreda pa je čutiti velik osip, saj ostane zvest branju in knjigi le vsak tretji učenec.

Vsi učenci, ki so ostali zvesti knjigi vseh 9 let, bodo odšli v juniju na ekskurzijo. Kam, pa naj ostane skrivnost.

Stroka vedno bolj ugotavlja, da je branje pomembno za razvoj in ohranjaje možganov v kondiciji še v pozni starosti, zato je gibanje bralna značka oz. tekmovanje za bralno značko tako zelo pomembno.

Zapisala mentorica Marija Završnik

Oglejte si tudi