Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Do jeseni bomo prenehali z deli v mejicah in na obrežjih vodotokov

Večina nas že komaj čaka pomlad! Vsa narava se bo zdaj zdaj prebudila in z njo tudi delo v okolici hiš, na vrtovih, njivah in travnikih. Mnogi tudi pozimi nismo spali, saj je potekalo redno obrezovanje sadnega drevja, redčenje mejic in obvodne vegetacije, obrezovanje glavatih vrb. A ta dela se sedaj zaključujejo.

Pomlad že nekoliko odstira tančico. Na gozdnem robu je v jutranjih urah že več živžava. Ptice so mnogo bolj živahne, kot so bile denimo pred mesecem dni. Sove so ravno v višku svatovanja, k nam se vračajo tudi ptice selivke. Ne bo dolgo, ko bodo liščki, ščinkavci, sinice, škorci in drugi ptiči zasedli mesta v drevju in grmovju. Jutranje žvrgolenje nam pove, da se pripravljajo na svatovanje in gnezdenje. Večina ptic gnezdi nekje v krošnjah dreves in grmov, v duplih ali pa na varnih tleh v goščavi.

Zaradi varstva ptic in drugih živali, ki gnezdijo in se hranijo v grmovju, je delo v mejicah časovno omejeno. Zato naj se z začetkom marca dela v mejicah po večini zaključijo, predvsem žaganje in podiranje krošenj. Nadaljuje naj se pospravljanje obrezanega vejevja stran od vodotokov, spravljanje vejevja na kup oz. kompost ter grabljenje travniških površin.

V tem primeru pregovor »bolje pozno, kot nikoli« ne velja. Čas za rez mejic in čiščenje ob potokih bo ponovno v jeseni in pozimi ob koncu leta. V tem času je treba biti pozoren na prebivalce mejic in obrežne vegetacije. Gnezdo z jajci hitro spregledamo, morebitna škoda pa je nepopravljiva.

Če želite opazovati, kako so se ptice vselile v vašo mejico, vstanite zgodaj, okoli šeste ure zjutraj. Potuhnite se v bližino mejice ob kakšno deblo večjega drevesa. Najbolje je, da se pokrijete s temno odejo in počakate 10–15 minut. Kmalu se bodo pred vašimi očmi pričeli ptičji svatbeni plesi in ušesom prijetne melodije.

 

Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Celje

Oglejte si tudi