Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Pogozdovalci 1968

Pisalo se je leto 1968, ko smo taborski četrtošolci želeli na zaključni izlet. Takrat so bili drugačni časi in vse nam ni bilo dano vnaprej. Denarja ni bilo na pretek, zato smo se morali znajti. Na pobudo našega takratnega razrednika, gospoda Branka Pepela in gospodarja na Ribarjevi domačiji, gospoda Martina Raka, smo se lotili za takratne čase neobičajnega posla, da zaslužimo denar za tako želeni izlet. In kaj smo delali? Lotili smo se pogozdovanja pri Ribarjevih v Miklavžu, Sirševih v Taboru in Udametovih v Lokah. Delo smo opravili po svojih najboljših močeh in pri tem tudi zaslužili.

 

Letos aprila je minilo 46 let od našega pogozdovanja. Zbral se je samooklicani organizacijski odbor in s soglasjem gospodarjev smo se takratni pogozdovalci odpravili na ogled, kaj je zraslo od takrat. Petnajst sošolcev in sošolk se nas je zbralo v soboto, 24. maja 2014 v Taboru. Naša pot je najprej vodila na pokopališče, kjer smo pokojnemu sošolcu Janku Pečovniku iz Kaple prižgali svečko. Z avtomobili smo nadaljevali do Ribarja, kjer nas je pričakal gospodar, gospod Martin Rak in nas veselo in gostoljubno pozdravil. S traktorjem smo se odpeljali na »mesto zločina«. Da nismo samo laično ugotavljali različnih značilnosti gozda in visokoraslih smrek, nas je spremljal gospod Janez Černec z Zavoda za gozdove Slovenije. V Ribarjevem gozdu smo simbolično posadili mlado smrečico spomina in jo dobro označili, da se bomo čez nekaj let vrnili in si ogledali prirastek. Malico smo si pripravili kar v gozdu: za predjed Ribarjevo salamo, za glavno jed Slavijev okusen golaž, sladkali pa smo se tako kot nekoč - z malinovcem.

 

Nato smo se odpeljali so Sirševe domačije v Taboru, ker nas je sprejel gospodar Milan. Tudi tukaj smo se odpravili v gozd, si ogledali prirastek, simbolično posadili mlado smrečico spomina in jo dobro označili. Pri Sirševih so nas pogostili z domačimi dobrotami in malinovec smo zamenjali z jabolčnim sokom in hmeljevim napitkom. Celotni družini se za gostoljubje iskreno zahvaljujemo.

 

Razšli pa smo se z zavestjo, da smo takrat delali najbolje, kar smo znali, v dobrobit gospodarjev, pa še zaključni izlet nam je ostal v lepem spominu.

 

 

Dani Topovšek, Stanislav Gržina in Drago Vranič,

samooklicani organizacijski odbor

Oglejte si tudi