Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

SAVINJČANI BEREMO 2016/2017

Kaj je življenje …

Zagotovo si kdaj postavite to vprašanje, spoštovane bralke, spoštovani bralci, kajne? Ko si postavimo to vprašanje, se spomnimo, kako v naša življenja vstopajo in izstopajo različni ljudje. Eni vstopijo in kmalu izstopijo. Drugi ostanejo za dolgo. Tretji za vedno. Vsi pa pridejo ali gredo v pravem trenutku. In vsi puščajo dragoceno sled. Marsičesa nas naučijo. Nas brusijo in obrusijo.

Naše življenje je kot vlak, ki drvi skozi pokrajino. Ustavlja se na postajah, da potniki v gneči vstopijo in izstopijo – komaj se uspejo pogledati, kaj šele pozdraviti – pa že drvi naprej.

Dragi vsi, odločite se, da vaše življenje ne bo podobno vlaku. Naj bo vaše življenje podobno potniku na vlaku. Potniku, ki mirno in brezskrbno sede na dodeljeni sedež ter izbere, kaj bo počel med vožnjo – zrl skozi okno in občudoval naravo, zaprl oči in sanjaril, obračal list za listom v knjigi, ki jo varuje v naročju … Potnik na vlaku ima možnost izbire. Ve, da je nekam namenjen, da je za pot potreben čas in da med vožnjo ne more izstopiti, vendar lahko čas vožnje porabi po svoje. Zato, spoštovani vsi – pogosto si predstavljajte, da ste potnik na vlaku. Postrezite si skodelico čaja, zleknite se v svoj najljubši ležalnik, pozabite telefon v torbici, še bolje v avtu ali službi, in počnite, kar vam je ljubo. Lahko tudi nič. Lahko pa se prepustite užitku s knjigo. Če ne veste, kaj bi brali, poglejte v seznam knjig, ki je pred vami. Skrbno smo izbirali in srčno upam, da smo dobro izbrali.

8. maja 2017 se bomo srečali – če prej ne, seveda. Takrat nam boste povedali, kako smo izbrali. Lahko nam boste tudi povedali, kaj je za vas življenje. Je vaše življenje vlak ali potnik na vlaku?

Življenje je obenem zelo zapleteno in čisto preprosto, je zapisano v knjigi Babica vas pozdravlja in se opravičuje. Moramo znati upočasniti ritem življenja. Moramo se znati kdaj tudi ustaviti. Si pogledati v oči. Si vzeti čas za svoje najbližje, predvsem pa zase. Kdaj pa kdaj moramo tudi reči ne. Če znamo vse to, je življenje, čeprav je zapleteno, čisto preprosto. Predvsem pa lepo.

Življenje potrebuje besede, zato vam bo hvaležno, ker boste tudi letos z nami. In prav tako vam bomo hvaležni tudi mi.

Jolanda Železnik, direktorica

Kaj je življenje …

Prostor med našimi obrazi je dvorišče; veje bi pognale, ptice bi sedale nanje in gnezdile, ko smo dobri drug z drugim. A nismo vedno. Kakšen dan smo tako vsak zase, da se veter izgubi, ko se zavleče v dvorišče med nami. Nekdo bi nas moral naslikati, ko smo dobri drug z drugim, in razstaviti ob poteh, da ne pozabimo.

To je življenje.

Izbrali smo zgodbe z dvorišča naših življenj. Vabimo vas, da ste z nami v deseti sezoni branja v projektu Savinjčani beremo 2016/2017, ki ga začenjamo 20. novembra 2016, na dan slovenskih splošnih knjižnic.

Z vpisom v katerikoli enoti Medobčinske splošne knjižnice Žalec boste postali član skupnega branja. Prejeli boste brošuro z izborom branja. Knjige čakajo na vas v vseh enotah knjižnice, svetujemo pa, da si posamezne naslove rezervirate in se s tem zapišete v čakalno vrsto.

Vse o projektu Savinjčani beremo 2016/2017 najdete na domačih straneh knjižnice www.zal.sik.si pod zavihkom Projekti.

Ko vas bomo povabili na zaključno prireditev, ki bo maja 2017, boste imeli svoj odgovor na vprašanje, kaj je življenje. Zapišite ga poleg naslovov vsaj petih knjig, ki jih morate prebrati.

Zgodbe nam ponujajo ogledalo. Saj poznamo pravljico o zrcalu, ki ga živali najdejo na gozdni jasi? Da, to je moja slika.

Irena Štusej, bibliotekarka

Prenesite si brošuro: Savinjčani beremo – sezona 2016/2017.pdf

Oglejte si tudi