Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

10. OBLETNICA DOMOZNANSKEGA ODDELKA MEDOBČINSKE SPLOŠNE KNJIŽNICE ŽALEC

V ponedeljek, 26. septembra 2016, smo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec s slovesnostjo zaznamovali 10. obletnico odprtja in s tem organiziranega delovanja domoznanskega oddelka.

Ob jubileju smo pripravili bogat kulturni program, v katerem so se predstavila društva iz Spodnje Savinjske doline. Tako so v programu, ki ga je povezovala Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec, sodelovali: godba Liboje, ki je z melodijo privabljala ljudi v dvorano, glasbena skupina M.J.A.V., Savinjski rogisti, Folklorna skupina Vransko, Braslovški Ajnzarji, plesna skupina Mavrica, MPZ Karel Virant in dramska skupina Teloh, ki deluje v sklopu Kulturnega društva Ivan Cankar Tabor.
Karmen Kreže, vodja domoznanskega oddelka Medobčinske splošne knjižnice Žalec, je v svojem govoru predstavila delovanje in dejavnosti domoznanskega oddelka v teh desetih letih. Poudarila je, da domoznanski oddelek Medobčinske splošne knjižnice Žalec obsega območje šestih občin: Občino Braslovče, Občino Polzela, Občino Prebold, Občino Tabor, Občino Vransko in Občino Žalec. Svoje prostore ima v Občinski knjižnici Žalec, ki je tudi osrednja knjižnica za vse preostale enote.

Do zdaj smo obdelali 2123 izvodov monografskih publikacij in 65 naslovov serijskih publikacij, ki so tako ali drugače vezane na območje Spodnje Savinjske doline. Imamo bogato zbirko starih razglednic tega območja. Hranimo in zbiramo tudi raziskovalne naloge vrtcev in osnovnih šol žalske občine. Hranimo in zbiramo ves pisni material, ki se navezuje na območje Spodnje Savinjske doline (vedute, načrti, zemljevidi, koledarji, zapisniki, letaki, vabila, fotografije, glasila osnovnih šol in podjetij, časopisni članki, plakati, promocijsko gradivo zavodov, podjetjih, društev in organizacij, zgoščenke, DVD-ji, fotografije …). Hranimo tudi mape s predstavitvenimi podatki vidnejših Spodnjesavinjčanov oz. domoznancev in informacijami s področja njihove ustvarjalnosti, zapuščino pesnice Mete Rainer in del zapuščine skladatelja Friderika Širce – Rista Savina, slikarja Doreta Klemenčiča - Maja, botaničarke Ljerke Godicl, pisatelja Daneta Debiča ter pesnice Neže Maurer, del delovne zapuščine žalskega in petrovškega trgovca Antona Vodenika in del delovne zapuščine geografa Milana Natka. Zelo veliko delamo za promocijo in pomen domoznanstva Spodnje Savinjske doline. Poleg raznih razstav in drugih domoznanskih prireditev v vseh enotah Medobčinske splošne knjižnice Žalec aktivno sodelujemo z vnašanjem gesel v spletni biografski leksikon celjskozasavski.si. Vnašamo zgodbe na portal Kamra. Leta 2013 smo začeli redni mesečni projekt Utrip domoznanstva, v sklopu katerega je vsak prvi ponedeljek v mesecu namenjen predstavitvi lokalnega društva, organizacije ter posameznikov iz Spodnje Savinjske doline. Domoznanski oddelek Medobčinske splošne knjižnice Žalec se je predstavil na treh predavanjih kot primer dobre prakse, in sicer na 1. festivalu domoznanstva Domfest v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper leta 2009, na srečanju domoznancev slovenskih splošnih knjižnic v Narodni in univerzitetni knjižnici leta 2015 ter septembra letos na posvetovanju Zveze bibliotekarskih društev Slovenije v Mariboru.

Na koncu je Karmen Kreže poudarila: »Tudi mi, ki delujemo v tem trenutku, v tem okolju, smo oz. bomo del domoznanstva, zato pozivamo vse, da skrbno čuvamo ta kolektivni spomin. Samo z našimi prispevki bo ta bogatejši in vrednejši. Želimo si, da bi nas posamezniki, društva, podjetja, šole, zavodi in drugi, ki pripravljate in izdajate najrazličnejše brošure, časopise, biltene, vabila ipd., o njihovem izidu obvestili ali pa nam jih mogoče poslali. Tako vaše publikacije ne bodo prezrte oz. ne bodo šle mimo nas, njihova vsebina pa bo dostopna širši javnosti.«

Uspešnemu delu do zdaj in še naprej pa sta v svojem govoru zaželela tudi župan Občine Žalec Janko Kos in koordinatorica izvajanja posebnih nalog osrednjih območnih knjižnic v Narodni in univerzitetni knjižnici Milena Bon. V avli Doma II. slovenskega tabora Žalec pa je gostom naredil spominski odtis motiva Hmeljske princese avtorja Adija Arzenška spoštljivi naslednik črne umetnosti Mojster Janez.

Oglejte si tudi