Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 04.12.2016

pretežno oblačno
Danes in jutri bo v jugozahodni Sloveniji, občasno pa tudi v delu osrednje in južne Slovenije zmerno do pretežno oblačno. Drugod bo sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Na Primorskem bo danes še pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do -1, na Primorskem okoli 3, najvišje dnevne od 3 do 7, na Primorskem do 11 stopinj C.
-3°C | 5°C
ponedeljek, 05.12.2016
-4°C | 7°C
torek, 06.12.2016
-4°C | 10°C
sreda, 07.12.2016
-4°C | 5°C
četrtek, 08.12.2016
-5°C | 6°C
Opozorila
Nedelja, 4.12.2016 ob 8h
Dodatnega opozorila ni.
-3°C
5°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Žita


KMETIJSTVO

| |
03.06.2013      18:50
A A

Žita


Žita - naša življenjska moč.


Slika je simbolična.
Slika je simbolična.
Deli:

V Sredozemlju je najbolj razširjeno žito pšenica. Pšenica je žito Sonca. Zaradi glutena, ki ga vsebuje, jo najbolj uspešno uporabljamo pri peki kruha. Lepek ali gluten je elastična vlaknasta snov, ki lahko zadrži dvestokrat več vode od svoje lastne teže. O pšenici vemo veliko. Nevio Sgherla denimo navaja, da je splošno znano, da so Egipčani pripravljali petdeset različnih vrst kruha. Glino, ki so jo uporabljali za izdelovanje vaz, so gnetli z rokami, testo za kruh pa z nogami. V času Kristusa so jedli nekvašen kruh, imenovan azim. Rimski legionarji so jedli puls, nekakšen pirin zmletek. Pira, najverjetneje prednica pšenice, krepi mišice. Redno uživanje celovite, polnovredne pšenice, sončnega zlata, poudarja umetniško moč domišljije. Na italijanskem polotoku vsepovsod srečamo vrhunce umetnosti: v glasbi, slikarstvu, arhitekturi ipd. Zdi se, da ni naključje, da so tako izjemne umetnine ustvarili umetniki, ki so živeli v času, ko še niso poznali prečiščevanja žit …

 

V vodnem svetu pa poganja svoje korenine lunarni riž ‒ žito, ki še danes, čeprav v manjši meri, podpira Azijo: Indija, Kitajska, Japonska, Vietnam, Koreja in druge azijske države živijo zahvaljujoč rižu, ki v človeku uravnoveša telesne tekočine, poudarja umirjenost in napeljuje k bolj ponotranjenemu življenju. Polnovreden, celovit riž razstruplja telo, pomaga jetrom, pljučem, ledvicam, srcu, uravnava visok krvni tlak, in izloča iz telesa nevaren merkurij ter še bolj nevaren in strašen radioaktiven stroncij 90. Bel, oluščen riž je primeren ob prebavnih težavah, kot je driska, polnovreden pa v primeru zaprtosti.

 

Ječmen so poznali že v stari Grčiji. Homer ga je imenoval »človekov srž«. Ječmen je podpiral misleca in krepil bojevnika v nas. To žito podpira vretenca in pomaga hrbtenici pri vzravnani drži ter deluje na živčni sistem tako, da povečuje koncentracijo. Ječmen je pod vplivom planeta Marsa, simbola boga vojne.

 

Če iščemo žito, ki bi nam dalo harmoničnost, lepoto in toplino, se ozrimo k prosu. Proso je najbolj uporabljeno žito v Afriki. Visoka vsebnost silicijeve kisline pomaga lepši, sijoči koži, lasem in nohtom ter izostri čutilne organe. Zaradi topline, ki jo vnaša v naše telo, je visoko antikarcinogeno. Rak, infarkt, arterioskleroza so mrzle bolezni, značilne za današnjo civilizacijo. Proso je žito, ki je vezano na planet Merkur.

 

Jupiter je v sozvočju z nordijsko ržjo, žitom, ki ni najprimernejše za občutljive želodce. Rž postane prebavljiva, če jo uživamo v obliki kosmičev ali naravno vzhajanega kruha. Če jo redno uživamo, nam bodo predvsem hvaležni pljuča, jetra, prebavni trakt in še zlasti krvni obtok.

 

Oves je žito Venere in pomaga osebam, ki trpijo za počasnim delovanjem ščitnice, in tudi tistim, ki so nagnjeni k debelosti. Oves je žito, prepojeno s silami ognja, zato ga dajejo konjem, da bi bili bolj ognjeviti. Pri človeku spodbuja nadobudnost in moč volje. Krepi želodec, črevesje in jetra, ter spodbuja proizvodnjo inzulina.

 

Koruza je žito Saturna, spremljala je zgodovino predkolumbovskih ljudstev v času, ko jih še beli človek ni podjarmil. Besedi maiz (koruza) in Maya sta si presenetljivo podobni. To je žito, ki je med sedmimi brati najbolj nespretno, je najbolj zemeljsko, težko in melanholično. Pomaga pri srčnih obolenjih, krepi srčno mišico in se uporablja proti črevesnim vnetjem.

 

Predstavitev žit zaključujemo s posvojeno sestro žit ‒ saracensko pšenico ali ajdo. Ajda za razliko od ostalih žit ne spada v družino trav, temveč med dresnovke. Pridelujejo in uporabljajo jo predvsem v Rusiji, na Japonskem in v italijanski Valtellini. Ajda iz telesa izloča prekomerno tekočino, vnaša toplino in po besedah Nevia Sgherle ustvarja simpatičnost in prikupnost. Zaradi vsebnosti vitamina P izboljšuje kri ter vpliva na krepitev kapilar in uravnava njihovo prepustnost.

 

O žitih in bogastvu, ki ga nosijo človeku, bi lahko napisali še marsikaj. Kljub temu upam, da nas bodo zgornji odstavki spodbudili, da bo naš krožnik gostil tudi druge vrste žit, ne le pšenice.

 

Majda Temnik,

Ajda Štajerska





Povezave:Wikipedia
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Tabor!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!



Bodite prvi pri oddaji mnenja.