Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Dober pridelek v vročem suhem poletju

Zadnje čase imamo v kmetijstvu in vrtnarstvu velike probleme glede na obdobja visokih temperatur od 30 do 40°C, ki jih spremlja daljše obdobje brez padavin, saj večina rastlin to težko prenese, predvsem na plitvejših ter peščenih tleh. Strokovnjaki v kmetijstvu priporočajo prilagoditev s setvijo tistih kultur, ki take pogoje dobro prenašajo (koruzo naj zamenja pšenica, ki v poletnem času ne potrebuje vlage), v vrtnarstvu pa lahko izbiramo kulture kot so česen in čebula, ki v poletnem času zaključijo vegetacijo ali pa zgodnje posevke s kratko dobo rasti ter za vročinskim valom še jesenske posevke.
V letošnjem letu, ko je bila poleg vročega poletja še pozna pomlad, saj je bil marec še v snegu, druga polovica maja pa z marčevskimi temperaturami, je bilo zelo kratko obdobje za optimalen razvoj naših vrtnin.  Ljudje se pritožujejo, da se pomladanski posevki niso dobro razvili, kar pa je zraslo, je julijska vročina požgala.   

 

Kljub vsem tem tegobam se nekateri pohvalijo z zelo dobrim pridelkom nekaterih kultur. Tudi naša kmetijska pospeševalka Maja je na svojem poskusnem polju pobrala obilen pridelek jesenskega česna, ki jo je prepričal, da so rastline, ki jim suša ne more do živega. Iz semenskega ekološkega česna sorte SPRINT je dobila zdrav posevek  z velikim pridelkom (x10)  izenačenih glavic s stroki. Katarina Pleško je na kmetiji pri Komnu na Krasu ena izmed naših ekoloških kmetic, ki pridelujejo semenski česen ANKA JESENSKI. V poskusnem posevku je iz 3 kg semenskih čebulic pridelala 20 kg glavic semenskega česna  in 5 kg čebulic semenskega česna v velikosti od graha do oreha.

 

Zakaj saditi jesenski česen?

Jesenski česen sadimo konec oktobra ali začetek novembra, ko mine nevarnost napada muhe porove zavrtalke, ki tako na poru, čebuli, kot tudi na česnu dela veliko škode. Na peščenih tleh ga lahko sadimo na ravnino, na težjih tleh pa na grebene, da odvečna vlaga, ki jo je v zimskem času veliko, lahko odteče. Razlika med sortami je v času rasti, količini pridelka ter okusu česna.

 

Predstavim vam naši sorti ekološkega jesenskega česna Sprint in Anka ter razlike med njima. Česen SPRINT je bolj zgoden in zaključi vegetacijo že v začetku julija, ima več kot 10 strokov v eni glavici, ki so razporejeni v eni ali dveh vrstah okrog centralnega stebla, na katerem naredi tik pred zorenjem cvetni mešiček z drobnimi semenskimi čebulicami. Pridelek je zelo dober, če ga sadimo na tla, ki so dobro založena s hranili, saj česen potrebuje veliko hranil, toplote in svetlobe. Semenske čebulice iz cvetnega mešička lahko tudi uporabimo za prehrano. Česen ANKA JESENKI je slovenska udomačena sorta, ki izvira iz Bele Krajine. Po rasti je sorta z dolgo vegetacijo, zato dozori približno 1 mesec kasneje kot Sprint.  V glavici je 6-10 strokov v eni vrsti okrog centralnega stebla, ki na vrhu naredi cvetni mešiček z debelimi semenskimi čebulicami iz katerih je najboljši semenski česen.  Iz semenskih čebulic zrastejo delno glavice premera cca. 2-3 cm s 3-8 stroki, delno pa čebulice velikosti od graha do oreha. To vse lahko uporabimo kot semenski česen, ki bo v naslednjem letu naredil normalne glavice s stroki  premera 4-6 cm, v zelo humusnih tleh pa tudi 8 cm.

 

Razlika med jesenskim in pomladanskim česnom            

Jesenski česen ima v sredi centralno steblo na katerem razvije cvetni poganjek. Potrebno ga je saditi v zimskem času, tako da doživi obdobje nizkih temperatur (najkasnejši termin saditve zimskega česna je konec januarja – vir. Doc. dr. Mihaela Černe, znanstvena svetnica),saj v tem primeru lahko razvije stroke. Pri kasnejšem sajenju zimskega česna se razvije iz stroka samo še čebulica. Nekateri tipi česna naredijo na vrhu v cvetnih mešičkih debelejše čebulice iz katerih lahko vzgojimo česen preko čebulic ali drobnih glavic s stroki. V suhem in zračnem skladišču ostane v dobri kondiciji do konca zime. Za pomladanski  česen je značilno, da ima stroke nanizane v več vrstah tudi v sredini, zato nima centralnega stebla.  Težje prenaša hud mraz, zato ga sadimo spomladi. Ima krajšo vegetacijo in dlje počaka v skladišču – skladiščimo ga lahko do junija naslednje sezone, če ga hranimo na suhem in zračnem prostoru. Skladiščenje v kletnih prostorih ni primerno, ker začne česen prej propadati. Pridelek pomladanskega česna je odvisen od založenosti tal s shranili ter od zgodnosti saditve. Zato so pri  vzgoji novih sort žlahtnitelji pozorni na kriterij odpornosti na mraz, da bo sorta primerna tudi za jesensko  saditev, kar je pomembno predvsem v takih pomladih, kot je bila letošnja.

 

Naslednjič – o uporabi česna še malo drugače  in o vzgoji česna preko sadik za domačo rabo, da lahko vzgojimo česen tudi, če nam slabi vremenski pogoji v času saditve tega ne dovoljujejo.

 

Fanči Perdih (organizator ekološke semenske pridelave v Sloveniji), v sodelovanju z Majo Klemen Cokan (kmetijska pospeševalka).

Oglejte si tudi