Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Člani DMP Tabor sodelovali pri prireditvi Inovativni mladi kmet 2016

Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije sta letos že10. leto podelila naslov Inovativni mladi kmet oz. kmetica. Podelitev tega naslova se je odvijala, kot je na lanski prireditvi obljubil predsednik Republike Slovenije, v veliki dvorani Predsedniške palače. Prireditev, katero sta vodila člana DPM Tabor Blaž Kovče in Maja Sirše, je s svojim nagovorom odprl predsednik Zveze slovenske podeželske mladine Rok Damijan, ki je povedal, da so mladi kmetje jedro tega dogodka, vsi zbrani pa imajo nalogo, da jih popeljejo v svet. Verjame, da so na poti večkrat padli, vendar so se vedno znova pobrali, zato lahko slišimo zgodbe o uspehu. Zahvalil se je prisotnim za udeležbo, predvsem pa se je zahvalil prostovoljcem iz ZSPM, ki so pripomogli k izvedbi dogodka.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič je povedal, da so k projektu pristopili z veseljem in da je mladina tista, ki bo odgovorna za kmetijstvo, urejenost podeželja in pridelavo hrane. Vesel je, da se visoki politiki tega zavedajo in da imamo priložnost inovativne predstaviti na tako pomembni lokaciji, saj jih je tako veliko lažje promovirati. Povedal je tudi, da so zanj vsi zmagovalci in vse ideje dobre, saj si je vse predstavitve pogledal po televiziji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je povedal, da je bilo pogosto rečeno, da je to sprejem, vendar je to prireditev, te pa se v predsedniški palači redko odvijajo. Zaradi simbolike je potrebno paziti, kdaj se organizirajo, in rade volje je sprejel odločitev, da 10. Inovativnega mladega kmeta organizirajo v Predsedniški palači z jasnim sporočilom javnosti, da s pozornostjo in hvaležnostjo spremljajo delo Slovenske podeželske mladine in drugih, ki se ukvarjajo z razvojem podeželja, da razumejo pomen mladih ljudi na podeželju, še posebej inovativnih mladih kmetov in gospodarjev. Poudaril je simpatično naključje, da se dogaja na dan, ko so otroci po vsej Sloveniji pojedli slovenski zajtrk. Vse to so velike stvari, ki se v zadnjih letih odvijajo bolj odmevno. Ko govorimo o kmetu, pomislimo na pridnost, vendar ni samo tako, saj prireditev sporoča, da imamo mlade ljudi, ki so se zelo izobraženi odločili, da prihodnost namenijo življenju na podeželju, da želijo tradicijo ohranjati, hkrati pa strmeti k temu, da so inovativni. Zaključil je z mislijo, da imamo v Sloveniji srečo, da živimo deloma v mestih in deloma na podeželju, in da mladi budijo svojo prihodnost, ne samo v mestih, ampak tudi v ruralnem okolju. Besede občudovanja je namenil vsem, ki se trudijo s projektom. Čestital je vsem kandidatom in povedal, da nestrpno pričakuje razglasitev zmagovalca in da se drugo leto ponovno vidimo na novi lokaciji, za katero upa, da bo prav tako dala pomen prireditvi.

Nastopu folklorne skupine France Marolt je sledil opis inovativnih idej in predstavitev kandidatov. Za naziv Inovativnega mladega kmeta se je letos potegovalo šest kandidatov. Poleg zmagovalca so sodelovali še Rok Šiftar iz Polane pri Murski Soboti, Boštjan Kosec iz Malega Brebrovnika pri Ivanjkovcih, Barbara Petrič iz Brezule pri Račah, Damjana Ostanek Heric iz Malih Pec pri Šentvidu pri Stični in Anže Legat iz Hraš pri Lescah.

Najprej so organizatorji podelili nagrado za največ prejetih glasov v spletnem glasovanju, ki jo je podelila predstavnica ZSPM Petra Simonišek. Zahvalila se je snemalni ekipi in Tatjani Kren, ki so pripravili odlične prispevke za oddajo Ljudje in zemlja. Največ glasov, skoraj 1000, je na spletnem glasovanju prejel Toni Kukenberger. Sledila je razglasitev Inovativnega mladega kmeta oz. kmetice po odločitvi strokovne komisije. Strokovna komisija, v sestavi Marjan Golavšek (KGZS) ter Petra Simonišek in Primož Žagar iz ZSPM pod vodstvom Andreje Krt Stopar, je pri kandidatih in kandidatkah ocenjevala inovativnost ideje, trajnost projekta, vključenost vidika zaščite okolja, vpliv na lokalno skupnost in podeželsko območje, napoved ekonomskega učinka in tržno usmerjenost kmetije. Kandidatke in kandidati so se izkazali s svežimi idejami, ki njihovim kmetijam dajejo dobro podlago za nadaljnji razvoj. S svojimi pristopi in prijemi dokazujejo, da so v kmetijstvu številne poslovne priložnosti, le idejo in pogum je treba imeti. Naziv Inovativni mladi kmet je prejel Anton Kukenberger iz Gorenjih Ponikev pri Trebnjem. Njegova ideja je usmeritev v neposredno prodajo lastnih mlečnih izdelkov z ekološkim certifikatom, predelanih iz senenega mleka. Ker so krave pretežno na paši, je Anton za potrebe molže skonstruiral prevozno molzišče za molžo na pašniku, ki je prirejeno za sočasno molžo štirih krav. Molzišče je pokrito, saj mora omogočati molžo v vsakem vremenu. Krave vstopajo in izstopajo na molzišče po dvižnih klančinah. Moto Antona Kukenbergerja je: »Vsak posel ima možnost za uspeh ne glede na konkurenco, če le delaš dobro.«

Da je prireditev uspela tako, kot smo si jo zamislili, se na tem mestu zahvaljujemo vsem prostovoljcem iz naših društev, ki so na kakršen koli način prispevali k organizaciji dogodka. Hvala vam!

Zveza slovenske podeželske mladine

Oglejte si tudi