Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija 25.6.2013

Že tradicionalno so se članice DKG Sv. Jurij v Slov. Goricah, skupaj s svojimi partnerji, člani družine in prijatelji v prijetnem vzdušju podale na izlet.
 

Tokrat jih je pot vodila proti Svečini in svečinskim vinogradom pod vodstvom lokalne vodičke ga. Pike Radmilovič.

Najprej se ustavijo na kmetiji Vračko-Leber, kjer gojijo govedo, prodajajo mleko, izdelujejo sire, ponudijio domače narezke in se ukvarjajo tudi z vinogradništvom. Gospodinja pa je pripravila delavnico izdelovanje figuric iz slame. Tako, da si je lahko vsaka članica izdelala izdelek, ki ga je odnesla domov.

Pot v obliki srca jih je pripeljala do vinogradniško-turistične kmetije Dreisiebner, ki se nahaja tik ob avstrijski meji. Kmetija je znana po dolgotrajni tradiciji vinogradništva in vinarstva.

Nakar se odpeljejo do kmetije Pliberšek; kmetija obsega 13 ha obdelovalnih površin, pretežno vinogradov in nasadov jablan. Obiskovalcem pričarajo občutek domačnosti, še posebej, ko ob krušni peči postrežejo z dobrotami iz Natašine kuhinje. Že na pragu jih je pričakala Svečinska vinska kraljica.

Sledi nordijska hoja. Ga. Pika jih seznani s tehniko hoje, opremi jih s palicami za nordijsko hojo in jih popelje med vinogradi, preko slovenskih in avstrijskih vinogradniških dvorišč, do vrha, kjer si ogledajo vinogradniški muzej Kebl.

Pot nadaljujejo v dolino do hiše Elšnik. V vinu je sonce, je zemlja in znoj. Je radost in žalost, nemir in opoj! Te besede povedo veliko o vinogradniški družini Elšnik, kjer so jim postregli s kosilom. 

Za konec druženja po Svečini, pa je za dobro voljo poskrbel Franc Gorza - humorist.

 

 Starega vina in starih prijateljev se držite!

Oglejte si tudi