Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

VSAKODNEVNO LOČEVANJE OTROK IN STARŠEV V VRTCU

Prvi »vrtčevski« mesec je za nami. Prav tako obdobje uvajanja, ki je za nekatere minilo brez večjih težav, za druge pa je bila težka preizkušnja. Otroci so vzljubili svoje vzgojiteljice, starši pa ste pridobili potrebno zaupanje v ljudi in ustanovo, ki bo skrbela za vašega otroka. 
Še vedno pa nas je kar nekaj staršev, ki se še nismo sprijaznili z dejstvom, da naš otrok kratko malo mora v vrtec. Tisti, ki imate otroka že nekaj časa v vrtcu in ki veste, kako dobro in koristno je zanj, da je vključen v skupino, pa se ubadate z vprašanjem, kako podaljšati dan; 24 ur namreč ne zadostuje več in izgubljamo čas, ki bi ga radi preživeli s svojo družino. Nastala situacija nas nekatere navdaja z občutki krivde, žalosti, spet drugi se počutimo jezne in nemočne. Kaj lahko storimo?

Stiska staršev

Vsem tistim, ki čutite stisko zaradi ločitve od otroka svetujem sledeče.
Spregovorite o svojih čustvih; s partnerjem, prijatelji in nenazadnje tudi z osebo, ki bo skrbela za otroka. Priznavanje čustev nam omogoči, da se spopademo z njimi in jih obvladamo. Če skušamo čustva potlačiti, nam lahko vzamejo veliko moči in delujejo uničevalno. Trpi delo, v družinskem življenju se pojavi napetost; ločitev in ponovno snidenje z otrokom pa postane do skrajnosti s čustvi nabit dogodek. Če čustva izrazimo, jim na ta način odvzamemo eksplozivno moč. Lahko jih obvladamo, ne da bi zmanjšali globino odnosa z otrokom.

Spregovorimo o svojih čustvih ...


Počutim se krivo, ker ne bom preživel-a z otrokom toliko časa, kot bi rad-a in mu posvetil-a dovolj pozornosti.

V pomoč ...
Otroke vedno obkroža veliko ljubezni, morajo pa čutiti in vedeti, da so proti koncu dneva starši vedno z njimi. Popoldnevi in večeri naj postanejo najlepši družinski dogodki, ki se jih naučite ceniti tako vi kot otrok.


Bojim se, da ne bodo dobro poskrbeli za mojega otroka; da bo lačen, žejen, prestrašen, zaspan ...

V pomoč ...
Spoznali ste osebo, ki bo skrbela za vašega otroka in se prepričali, da bo zanj dobro skrbel-a. Zaupajte, da je vaš otrok v dobrih rokah in zaupajte otroku.
Če za otroka preko dneva skrbijo s toplino, se bo tudi sam znašel.

Da otrok zjutraj protestira, ko ga zapuščate, je naravno, zato je potrebna zdrava reakcija. Si bo že pomagal in se obrnil na drugega človeka.


Strah me je, da me otrok ne bo imel več tako rad in da se bo najina čustvena navezanost zmanjšala.

V pomoč ...
Otroci drugače čustvujejo v varstvu kot doma s starši. Opazovanja jasličnih otrok v dnevnem varstvu so privedla do spoznanj, da intenziteta stikov z drugimi ljudmi čez dan popusti; otroci se igrajo, vendar niso tako razigrani, kot bi bili s starši; tudi zaspijo, ko je treba, vendar ne spijo tako globoko. Čustva običajno izbruhnejo zvečer, doma ali pa ob prihodu staršev ponje.

Otroci so vaši in vaši bodo ostali. Vrtec ne more nadomestiti družine in odnosa otrok - starši. V vrtcu bodo otroci navezali stike s svojimi vrstniki in ustvarili svojevrsten odnos tudi z vzgojitelji-cami. Dom pa bo ostal tisto varno pribežališče, topel in prijeten kotiček, kjer se vsa čustva sprostijo.


Kaj še lahko ublaži bolečino, ki spremlja ločitev?

Dejstvo, da se otrok in vi zavedate, da se otrok mora ločiti od vas. Mora, ker je to zdravo in dobro zanj in za vas. Ko boste enkrat premagali ločitveno stisko, boste lahko iz novo nastale situacije le še pridobivali; vi nazaj svoje trenutke zase, za svoje delo, poklicne ambicije, družabno življenje; otrok pa privlačnost iger, skupinskih dejavnosti, srečanja z drugimi otroki.

"Grenkosladek občutek izgube v sebi nosi varno toplino doma, ki jo otrok zapušča z vsakim korakom, ki ga naredi v svet."

Stiska otrok

Ne pozabimo ...
Čeprav opažamo in čutimo, da so otroci sprejeli novo okolje in se navadili na preživljanje časa v vrtcu, lahko tudi oni ponovno začutijo ločitveno stisko.
Predšolski otroci še ne znajo izraziti svojih čustev ter jih izkazati na primeren način (to je težka naloga tudi za marsikaterega odraslega!).

Kaj vse lahko pričakujemo, da bodo storili otroci v trenutkih stiske:

* jutranje protestiranje: "Ne grem v vrtec!",

* zavračanje hrane; doma ali v vrtcu,

* nočno prebujanje,

* močenje postelje,

* kričanje, izbruhi joka, neprimerno obnašanje; vse to v najbolj nezaželenem času (ob prihodu ali odhodu iz vrtca, v trgovini, na obisku) in še marsikaj drugega.


Kako pomagamo otroku:

- otroku namenimo čim več časa in pozornosti (izkoristimo večer za crkljanje, pravljice, pogovore ter jutra za skupne zajtrke) ... otrok vas namreč pogreša,

- prisluhnimo in sledimo otroku,

- ne silimo ga s hrano; ne tekajmo za otrokom s hrano v roki; dovolimo mu, da 'gladovno stavka',

- ne igrajmo se 'igre moči', kdo bo zmagal in čigava volja bo obveljala; v trenutkih izbruha ostanite mirni in dovolite otroku, da izrazi svoja čustva; potem mu z besedo ali dotikom pokažite, da razumete in sprejemate njegova čustva ter ga spomnite na prijetne trenutke, ki vaju čakajo doma (npr. kopanje, pravljica ...).

  • Konkreten primer:
  • Prihod v vrtec ... jok ... kričanje ... oklepanje enega od staršev ... Ostanite mirni, objemite otroka. Ko preneha s kričanjem, mu lahko poveste, da ga imate radi, da razumete, da mu je težko, a žal morate v službo. Spomnite ga na pravljico, ki mu jo boste prebrali zvečer ali na popoldanski potep ... še poljubček v slovo in odidite. Slovo naj bo kljub otrokovi stiski kratko in odločno. Otrok ga bo verjetno skušal podaljšati na vse možne načine; takrat dopustite vzgojiteljici, da prevzame otroka in ga potolaži, vi namreč odhajate. Kasneje pa le pokličite, da se prepričate, da je otrok že dobre volje.

                                                                                                                      Mateja Holc, vrtec Vitomarci

Vir: Berry Brazelton, T.. Otrok: čustveni in vedenjski razvoj vašega otroka. Priročnik za starše in vzgojitelje. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1999. Str. 376377.

Oglejte si tudi