Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Glasbe sveta 2012

Poletje je čas dopustov in čas izletov tudi po naši domovini. V poletnem času je na Slovenskem tudi veliko festivalov glasbe in kulinarike. Eden izmed takih se avgusta, vsak torek dogaja na Goriškem. Tako bo avgusta na goriškem prijetno, kjer bodo  v okviru festivala Glasbe sveta 2012 nastopili izvajalci takoimenovane worldmusic, glasbe sveta, glasbe s poreklom oziroma etno glasbe, obiskovalci pa bodo lahko na tržnuici tudi spoznavali goriško hrano, vino in druge lokalne dobrote.  

»V poplavi koncertov, ki se v poletnem času vrstijo eden za drugim, smo hoteli ponuditi nekaj več. Ni nam dovolj, da je glasba dobra, ampak smo iskali unikatno glasbo, ki prenaša pristne, srčne emocije in je ohranila stik z okoljem, iz katerega izhaja,« izbiro nastopajočih pojasnjujejo v Goriškem muzeju, ki prireditev organizira v sodelovanju z društvom KUD Morgan in Odprto Kodo d.o.o.. Pristnost in srčnost so našli v ljudski glasbi oziroma v glasbah sveta, zato bodo v štirih avgustovskih torkovih večerih nastopili prav izvajalci te glasbene zvrsti.

 

Na odru pri gradu Kromberk bomo tako 7. avgusta najprej slišali tamburaše skupine Šukar, ki že več kot 20 let preigravajo romsko glasbo. Drugi večer je rezerviran za istrsko ljudsko glasbo skupine Vruja in za tolminski vokalni kvintet Tminske madrigaliste. Zamuditi ne gre tretjega večera, 21. avgusta, ko bo oder zavzela hrvaška glasbena velemojstrica Tamara Obrovac, ter zaključka festivala, 28. avgusta,  ko bodo v triu nastopili harmonikar Janez Dovč, multiinštrumentalist Boštjan Gombač in tubist Goran Krmac.

 

Glasba je eden pomembnejših elementov vsake skupnosti in vsake kulturne dediščine, ni pa edini. V okviru festivala se bo tako odvijala tudi Tržnica goriških dobrot, kjer bodo lokalni vinarji, sirarji, čebelarji, zeliščarji, oljarji in drugi predstavljali svoje okuse, polne izkušenj in tradicije.

 

Če vas pot zanese na zahodni konec Slovenije, vas bodo Primorci zagotovo toplo sprejeli!

Oglejte si tudi