Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Komasacija Zamostec - Vinice - Sodražica

Na pobudo lastnikov kmetijskih zemljišč je Občina Sodražica začela aktivnosti za uvedbo komasacijskega postopka na območju dela katastrskih občin Vinice, Zamostec in Sodražica.

V letošnjem letu so bile izvedene naslednje aktivnosti:

- predstavitve komasacije vaškim odborom Lipovšica, Zamostec, Vinice in Zapotok in njihova privolitev k nadaljevanju postopka,

- predstavitev komasacije komasacijskim udeležencem v gasilnih domovih v Zapotoku in Zamostcu - lastnikom zemljišč, kjer so prisotni lastniki zemljišč bili seznanjeni z namenom in vsemi fazami izvedbe postopkov in izmed sebe predlagali člane komasacijskega odbora,

- ustanovitev komasacijskih odborov Vinice - Zapotok in Zamostec - Lipovšica, ki bosta pomagala pridobivati soglasja za uvedbo komasacijskega postopka ter sodelovala v aktivnostih, ki so potrebne za začetek postopka.

 

V letu 2015 je Evropska komisija potrdila Program razvoja podeželja 2014 - 2020, ki na novo ureja črpanje finančnih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. V letu 2016 je bil spremenjen tudi Zakon o kmetijskih zemljiščih, ki je v postopek komasacije uvedel nekaj sprememb. Skladno z nastalimi zakonskimi spremembami sta postopek komasacije in agromelioracije združena.

 

Za uvedbo komasacije in agromelioracije je potrebno pridobiti upravno overjeno soglasje lastnikov kmetijskih zemljišč, ki imajo v lasti več kot 67 % površin kmetijskih zemljišč na predvidenem komasacijskem in agromelioracijskem območju.

 

Do 27.1.2017 je soglasje k komasaciji podalo že 33 % lastnikov zemljišč. Grafika pridobljenih soglasij je v prilogi.

Oglejte si tudi