Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Tinktura iz njivske preslice

Pri nas na Javorju njivsko preslico nabiramo ravno v tem času, ko še ni ozelenela in ker so nam povedale babice, da je to najprimernejši čas.

Njivska preslica je diuretik, kar pomeni, da žene na vodo, hkrati pa tudi adstringent in krepčilo, zato se uporablja tudi pri zdravljenju inkontinence in pa pri otrocih, ki močijo v posteljo ter pa pri zdravljenju benigne hiperplazije prostate. Kopeli iz preslice krepijo vezivno tkivo in pomagajo pri prekrvavitvi, težavah z želodcem in črevesjem, pri ozeblinah ter lajšajo revmatske bolečine. Preslico najdemo tudi v raznih kozmetičnih pripravkih, izdelkih proti celulitisu in v shujševalnih dietah.

 

Njivska preslica ima nenavadno kemično sestavo v primerjavi s številnimi drugimi rastlinami. Bogata je s silicijem, vsebuje nekaj alkaloidov (vključno z nikotinom) in različne minerale. Njivska preslica je močan astringent in je izjemno sredstvo za strjevanje ran, zaustavitve krvavitve iz nosu in zmanjšanja pljuvanja krvi. Pomaga pri hitrejšem okrevanju poškodovanega veznega tkiva, izboljšuje njegovo jakost in elastičnost.

Prisotnost silicija v njivski preslici je največja v celotnem rastlinskem svetu; niti ena druga rastlina ni niti blizu nivoja silicija, ki ga vsebuje njivska preslica. Silicij je pomemben element za organizem, saj pomaga pri povezovanju proteinskih molekul skupaj v tkiva kot so krvne žile in druga vezna tkiva. Collagen, pomembna komponenta tkiv, je zgrajen pretežno iz silicija. Vloga collagena v organizmu je, da deluje kot »lepilo« in tako omogoča, da se koža in vezna tkiva združijo skupaj v eno integrirano enoto. Rast in stabilnost skeletnega sistema v telesu je tudi pospešena z minerali silicija. 

 

Njivska preslica deluje tako, da prej olepša notranjost, kot da le spreminja zunanji videz. Znatno izboljšuje strukturo, jakost in ton trdih tkiv kot so lasje, nohti in koža. Po drugi strani je rastlina zelo dobra za jačanje kosti in zob.

 

Rastlina je diuretik. Izkaže se posebno koristno, ko obstaja krvavitev v urinskem traktu.

Tinktura iz njivske preslice se uporablja pri zdravljenju hidropsije; njivska preslica se lahko uporablja za zdravljenje enureze (močenje postelje pri otrocih), akutne infekcije mehurja, uretritisa (vnetja uretre), hematurije (kri v seču), povečane prostate, vnetja prostate; uporablja se pri zdravljenju pulmonalne tuberkuloze, cistitisa (vnetja mehurja), krčenja mehurja, ledvičnih kamnov, notranje krvavitve, vročice, očesnih bolezni, nefritisa (vnetja ledvic), čirov v mehurju, gonoreje, protina; otroci, prizadeti s pogostim nagonom za uriniranjem, močenjem postelje in nezmožnostjo zadrževanja urina, se lahko zdravijo z njivsko preslico glede na to, da so njene astrigentne lastnosti izjemno zdravilne za odstranitev takšnih problemov.


Tinktura njivske preslice Janeza Javorskega je eko proizvod iz neokrnjene narave.







Oglejte si tudi