Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Pomlad je čas

Pomlad je čas za čiščenje stanovanja, hiše, okolice in tudi čas za čiščenje telesa in duha.

Čiščenje telesa si lahko privoščimo večkrat na leto, najbolj učinkovito je spomladi.


Predstavljamo vam čiščenje telesa s pomočjo tinktur iz zdravilnih zeli.

Znano je, da kopriva čisti kri ter pospešuje prebavo in izločanje seča. Česen izboljšuje prekrvavitev, znižuje holesterol, uravnava povišan krvni tlak, izboljšuje spomin in lajša težave z arteriosklerozo. Pegasti badelj je čistilec jeter, koruzni laski in njivska preslica sta čistilca ledvic. Čemaž ima podobne lastnosti kot česen, vendar je bolj zdravilen. Čemaževa tinktura odstranjuje težke kovine iz celic, mišic, tkiv in organov. Po kuri s čemaževo tinkturo priporočamo nadaljevanje kure s tinkturo iz koriandra,  zlasti za tiste, ki imajo zobne plombe s starimi materiali.

Po ljudskem izročilu je potrebno za čiščenje telesa uporabiti vsaj tri izmed njih in jih uporabljati vsaj dva tedna. Tinkture dodajamo v čaj, vodo, sok, po šest kapljice, trikrat na dan. Obenem je potrebno popiti na 30 kg telesne teže vsaj liter tekočine, najbolje vode. Če imate možnost piti živo izvirsko vodo, bo učinek čiščenja še večji.

 

Tinktura je zeliščni izvleček, kjer vlogo topila igra alkohol. V primerjavi z drugimi zeliščnimi pripravki imajo tinkture več prednosti:

  • Vse sestavine, pa naj bodo topne v alkoholu ali vodi, se bodo raztopile v izvlečku.
  • Alkohol je konzervans. Ostali zeliščarski pripravki vsebujejo veliko vode, voda pa je medij, v katerem izredno dobro uspevajo bakterije in plesni.

  • Sam proces priprave tinktur koncentrira zdravilno delovanje v manjšem volumnu tekočine.

Raziskave potrjujejo znanja naših babic, ki so vedele, da je v tinkturah največ zdravilnih učinkov.

Na žalost je alkohol edino sredstvo, ki iz zelišč izžame največje količine zdravilnih snovi in se ne morejo primerjati niti s svežimi zelišči. Le, če bi jih pojedli sveža v veliki količini ter brez vretja ali kuhanja, bi se približali vsebnosti koncentracije zeli v tinkturi.

 

V zeliščarstvu je proizvajanje tinktur prava veda in se je lahko poslužujejo le poznavalci. Prevelika količina zeli škodi, premajhna pa nima pravega učinka.

Industrijsko gojena zelišča so večinoma zaradi količine pridelka zaščitena s sredstvi, ki človeku in naravi škodijo.

Čiščenje telesa povečana fizična aktivnost, pozitiven pogled na jutri, postajamo pa tudi zmagovalci nad tegobami, ki nam vsakodnevno poskušajo greniti naša prečudovita življenja.

 

Sekcija za zelišča pri ŠD Javor

 http://trgovina.janezjavorski.si/

 

 

 

Oglejte si tudi