Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

ZAHVALA ZA PREHOJENO POT

To nedeljo, 29. maja 2016, smo v šmarski župnijski cerkvi obhajali nedeljo zakonskih jubilejev. Na povabilo k slovesnosti se je odzvalo kar 46 parov, ki letos obhajajo okroglo obletnico poroke.
Pari jubilanti so se z hvaležnostjo obrnili Nanj in se mu zahvalili za skupaj preživeta leta; za zdravje, razumevanje, ljubezen, darovanje drug drugemu,… Župnik Janez Kvaternik je v pridigi poudaril, da današnji čas žal ni najbolj naklonjen zakonski zvezi. Sodoben čas je prinesel s seboj tudi medije, ki imajo značilno vsebino, kar je sicer dobro za splošno informiranost, a je potrebno paziti na količino dnevnega posvečanja njim, saj je čas bolje naložen in izkoriščen, če ga preživimo s sozakoncem.

Sodobnega načina življenja, kakršnega poznamo danes pa, sploh starejši pari, niso bili deležni. Tu imamo v mislih nenehno hitenje, celodnevno delo, pomanjkanje dobre vzgoje pri otrocih,… Ob vsem tem trpijo še toliko bolj medsebojni odnosi, primanjkuje pristne komunikacije, spoštovanja drug drugega,… Danes, v teh težkih časih potrošništva in materializma, pride še kako do izraza pomen spoštovanja vere, vere v Boga. Kakor so včasih zakonci prenašali izročilo in vero na svoje rodove, tako je nujno, da nanj opozarjajo tudi sedanji rodovi. Vemo, da tudi prava verska vzgoja ni lahka. Vedno znova s je potrebno zavzeti za vrednote Cerkve in za Kristusov nauk.

 

In še staž jubilantov to nedeljo: 2 para sta obhajala letos 60 let zakona, 7 parov 50 let, 15 parov 40 let, 9 parov 30 let, 2 para 25 let, 5 parov 20 let in 6 parov 10 let zakona. Vdana zahvala in prošnja, ter zbrana molitev in ubrana pesem, so zaljšali te svete trenutke. In verjamem, da se je v teh trenutkih pri vseh odvila njihova življenjska zgodba. Ali bo kdaj tako tudi pri nas?

 

Uroš Pušnik 

Oglejte si tudi