Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

VALVASORJEV DAN

S praznovanjem 376. obletnice rojstva Janeza Vajkarda Valvasorja smo obeležili rojstni dan enega izmed najslavnejših in najzaslužnejših mož dežele Kranjske. Janez Vajkard Valvasor je 28. maja 1641 v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani prejel sveti krst, točen datum njegovega rojstva pa ni znan.
V spomin na njegov rojstni dan smo se v nedeljo, 21. maja 2017, odpravili na pohod po Valvasorjevi poti, ki vodi po obronkih nekdanjih posesti gradu Bogenšperk. Krožna pot z gradu Bogenšperk pelje mimo gradu Črni Potok in ostalin gradov Sela, Slatna in Lihtenberk. Po poti in zgodovini krajev ob Bogenšperku sta nas vodila dr. Jernej Kotar in g. Jože Sinigoj, ki je pohodno pot zasnoval. Pohodniki so bili veseli in hvaležni za pogostitve, ki so jih pripravili na kmetiji Regali, zaposleni v Domu Tisje in Javnem zavodu Bogenšperk.

Popoldne se je praznovanje preselilo na grad Bogenšperk. Pod vodstvom ga. Stanke Sirk in Ide Dolšek so domači igralci Martin Fele, Manca Sirk in Bernarda Smrekar krstno uprizorili dve pesmi v slovenskem jeziku, ki sta bili odkriti v urbarju graščine Slatna. Ena Lepa Peishem ad eniga Peianiga Mosha jnu Shene ter Jest Vboga Revna srutha sta navdušili zbrane obiskovalce.
Pohodnike in obiskovalce sta pozdravila baronica Ana Maksimila Valvasor in grajski hlapec Jurij ter jih popeljala na doživljajski ogled gradu. Otroci so ustvarjali na delavnicah, na grajski tržnici pa so se predstavili okoliški rokodelci. Za še pestrejše dogajanje je poskrbelo Družinsko gledališče Kolenc z nastopom trubadurja in plesnim dogajanjem, otroško gledališko predstavo Pepelka ter grajskim viteškim turnirjem za otroke.

Grad Bogenšperk, dom slavnega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja, je gostil veliko število obiskovalcev, ki so bili navdušeni nad dogajanjem ter lepoto gradu. 

Oglejte si tudi