Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

6. eko pohod Krampljevec 2015

Čeprav je poskušalo vreme skoraj preprečiti 6. tradicionalni eko pohod Krampljevec, se je na dan prireditve v nedeljo, 6. septembra pokazalo celo sonce.
Kljub temu pa so se nekateri ustrašili nočnega dežja, prišli pa so najbolj pogumni in čeprav udeležba ni bila rekordna, so udeleženci uživali na dobrih 11 km dolgi poti. Pobudo za eko pohod je pred leti dal Franc Rajar iz Žubine.

Na pot so odšli iz Stranj pri Velikem Gabru. Sprva jih je pot vodila po asfaltirani cesti, prečkali so most nad reko Temenico, dolenjsko ponikovalnico in se povzpeli do Žubine, lepo urejene vasi, prvič omenjene leta 1382, sredi nje pa stoji cerkev sv. Duha s šilastim gotskim portalom z restavrirano dekorativno poslikavo in figuralnima konzolama, vzidanima na zunanjščini prezbiterija. Nekoliko kasneje, sredi gozda so zapustili asfaltirano cesto in zavili skozi gozd proti Dolnjemu Vrhu do Krampljevca na Gornjem vrhu.

Pohod je dobil ime po izviru potoka Krampljevec, ki nikoli ne presahne, nahaja pa se v prijetni dolinici, kjer z druge strani priteče tudi Vrhovščica, prek obeh pa sta s kamni zgrajena in obokana mostička, ki sta bila postavljena že v rimski dobi. Po nekaterih virih naj bi tod potekal tudi stranski krak rimske ceste. V tem potoku je zaradi čistosti vode še vedno moč najti potočne rake. Po krajšem oddihu so nadaljevali skozi Zagrič proti Kržiščam pri Čatežu.

Spet nekoliko v dolino in po krajšem vzponu so prišli do Čateža. Čatež je znan po vsakoletnem cilju in zaključku popotovanja po Levstikovi poti na osrednjem vaškem trgu, v bližini pa je tudi znana romarska cerkev na Zaplazu. Do cilja je bilo le še slaba dva kilometra skozi Gorenjo in Dolenjo vas do Sejenic, kjer so si udeleženci že zaslužili tudi malice. 

Udeleženci so bili zelo zadovoljni in veseli v prijetnem okolju dolenjskih gričev, poleg domačinov okoliških krajev pa so prišli tudi pohodniki iz Ljubljane, Novega mesta, Trebnjega, Litije, Šmartnega, Domžal in drugih krajev. Tako lahko rečemo, da se je pohod že dodobra “prijel” in bo tudi v prihodnje organiziran na prvo septembrsko nedeljo.

Oglejte si tudi