Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

50 LET ROKOMETA V ŠMARTNEM

Začetek rokometa v Šmartnem sega v daljno leto 1965. Takrat je, kot mladi fant, poln energije in volje, službo v šmarski osnovni šoli nastopil Tine Brilej. Opazil je, da v Šmartnem ni nobenega organiziranega športa, hkrati pa veliko mladih fantov, kateri bi si želeli svojo energijo sproščati v športu. Zato je za mnenje povprašal svoje prijatelje. Skupaj so razmišljali in iskali najbolj primeren šport za to okolico. Ker je bil Tine tudi sam rokometaš, že v tistih časih je bil namreč eden redkih, ki je bil usposobljen za trenerja rokometa, je ta šport tudi predlagal. Poleg tega je v sosednji Litiji že vrsto let bil aktiven nogometni in košarkarski klub. Kolebali so med odbojko in rokometom. Vendar je po Tinetovi zaslugi prevladal prav rokomet.

 

Tako se je začela rokometna zgodovina v Šmartnem, ki traja že 50 let. Prvi klub je bil ustanovljen 22. novembra 1965. V teh letih se je zgodilo marsikaj. Od naslova republiškega prvaka v sezoni 1983/84, igranja v 2. zvezni ligi še v skupni državi Jugoslaviji, do igranja v 1. ligi ob osamosvojitvi Republike Slovenije, ter kasneje v kriznih letih izpada v 3. ligo, ter v sezoni 2010/11 ponovno nastopanja med najboljšimi. Vmes je bilo veliko uspehov tudi pri mlajših selekcijah. Ena od glavnih pridobitev v teh letih sta obe dvorani, v Litiji in Šmartnem. Ker se rokomet ni več smel igrati na prostem, so v devetdesetih letih šmarske ekipe igrale po okoliških dvoranah, dokler se ni leta 1991 zgradila Športna dvorana Litija. V teh letih se je pričelo novo obdobje, saj se je veliko športov začelo seliti v dvorane, predvsem zaradi varnosti in vremenskih razmer. V Litiji se je igralo do leta 2008, ko se je v septembru odprla nova Dvorana Pungrt v Šmartnem. Pogoji za delo so se izboljšali, saj so lahko vse selekcije trenirale normalno in bolj kvalitetno. V sam pogon je trenutno vključeno okoli 130 rokometašev, ki jih vodi osem trenerjev in mentorjev.

 

Trenutno je članska ekipa RD Herz Šmartna v vrhu 1.B DRL z močnim pogonom mlajših selekcij, mladi posamezniki pa že sedaj napovedujejo, da se za prihodnost šmarskega rokometa ni bati. Članska ekipa je mlada z nekaterimi izkušenimi posamezniki, kateri »poveljujeta« trener/igralec Filip Gradišek in kapetan Aleš Šmejc. Po devetih krogih je ekipa trenutno na 3. mestu, s sedmimi zmagami in dvema porazoma. Tekmovalni cilj je osvojiti zgornjo polovico lestvice ter uveljaviti čimveč mladih igralcev.

 

V imenu društva vas vabimo, da si ogledate tekme 1.B lige v domači Dvorani Pungrt ter tudi kakšno v gosteh. Hvala navijaški skupini KROKARJI, ki nas tudi v novi sezoni spremlja doma in na gostovanjih!!! Seveda vas vabimo tudi na tekme mlajših selekcij, ki so na sporedu skoraj vsak vikend.

Vse bralce tudi vabimo, da si ogledate našo novo internetno stran: www.rdherzsmartno.si ter seveda našo Facebook stran:  www.facebook.com/Rokomet.Smartno in Twitter stran http://twitter.com/#!/rdsmartnoherz, kjer lahko spremljate veliko zanimivih novičk, fotografij ipd.


Oglejte si tudi