Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Osrenca 709 n. m.

 

Mnogo let že hodimo, ko ni časa, volje in vremena za višje hribe, na Osrenco, ki se nahaja nad Javorsko energijsko in učno potjo. Od nas je približno štirideset minut nezahtevnega pohoda, ki je v času, ko je gozd v počivanju, razgledna.

Na vrhu Osrence je stolp s katerega so lepi pogledi predvsem na zahod in jug. Pristava je kot na dlani, Karavanke in Julijci s Triglavom so lepo vidni ob prevetrenem in jasnem vremenu.

Na žalost je pogled proti vzhodu omejen s previsokim drevjem, ki počasi ovira pogled tudi proti Kamniškemu gorovju.

Stolp na Osrenci smo ocenili na petnajst metrov višine, kar pomeni, da z njega gledamo z najvišje točke v naši občini, 724 n.m.

Pohodniki Osrenco pogosto obiskujejo in večina si izbere krožno pot od nekdanje šole na Javorju v smeri Debeč in preko Filič vrha nazaj.

Sekcija za pohodništvo pri ŠD Javor je opremila stolp na Osrenci z zabojčkom, v katerem je vpisna knjiga. Želimo si, da bi vsakdo videl, kdo poleg njega obiskuje ta prijeten hribček.

Misel in želja pa nas vodi, da v prihodnosti ugotovimo, kdo je največkrat na Osrenci. Mogoče tudi, kdo je sposoben največkrat priti v letu, mogoče dnevu od Javorske energijske in učne poti po krožni poti na Osrenco in mimo šole nazaj do JEUP.

A gremo?

Oglejte si tudi