Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

VALVASORJEV DAN, 24. maj 2015

Kljub muhastemu vremenu je nedelja na gradu Bogenšperk minila posebej praznično, saj smo praznovali 374. obletnico Valvasorjevega rojstva.
 

Praznovanje smo pričeli s pohodom po Valvasorjevi krožni poti, pod vodstvom dipl. zgodovinarja Jerneja Kotarja, pridružil se nam je tudi avtor poti gospod Jože Sinigoj. Trasa pohodniške poti se začne na gradu Bogenšperk, pelje mimo Leskovice v dolino Črnega Potoka, nadaljuje se do ostalin gradu Slatna, nato pa popotnike popelje nazaj do gradu Bogenšperk.

 

Ob poti je bilo poskrbljeno za osvežitev, posebej so se potrudili delavci iz Doma Tisje v Črnem Potoku in pohodnike navdušili s slastnim štrudljem. Ob poti nas je s stojnico pričakala gostilna Krznar, gostoljubje pohodnikom je izkazala tudi družina Verbajs, na gradu Bogenšperk pa je pohodnike s toplo malico postregla gostilna Maček.

 

Na gradu sta obiskovalce gostila Ana Maksimila Valvasor in grajski hlapec Jurij, ki sta, kot se za grajsko gospodo spodobi, poskrbela za dobro razpoloženje in pogostitev naših obiskovalcev. Skozi celotno popoldne so se številni otroci (in odrasli) poizkusili v izdelovanju grafik in ročnih spretnostih v  ostalih grajskih ustvarjalnicah. Dan smo na suhem, v zavetju grajskih zidov, zaključili z otroško predstavo.

 

Včerajšnji dan pa je bil za grad Bogenšperk poseben tudi zato, ker smo v našo zbirko prejeli Studio Valvasoriano, zbornik spremnih študij ob prvem integralnem prevodu Slave vojvodine Kranjske v slovenski jezik in posebno študijsko izdajo celotnega prevoda Slave vojvodine Kranjske.

 

Vsem, ki ste sodelovali pri organizaciji in izpeljavi projekta in vsem, ki so prišli v naše kraje, se lepo zahvaljujemo.

Oglejte si tudi