Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Projekt »Bogenšperk: kjer se srečata Vzhod in Zahod«

Projekt »Bogenšperk: kjer se srečata Vzhod in Zahod« je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Slovenske nacionalne komisije za Unesco prof. dr. Radovana Stanislava Pejovnika.

Projekt je bil zasnovan na  liku Janeza Vajkarda Valvasorja kot svetovnega popotnika in raziskovalca. Srečanje se je začelo z odprtjem fotografske razstave antropologa in mednarodno priznanega fotografa Mareta Lakoviča z naslovom »Ljudstva, ki izginjajo«. Razstava prikazuje problematiko izginjanja tradicionalnih plemenski skupnosti in njihovih kultur na področju Srednje in jugozahodne Azije in tudi na določenih področjih Afrike v Namibiji, Botsvani, Maroku, Maliju in Etiopiji. Razstavo si lahko ogledate brezplačno v atriju gradu Bogenšperk vse do 1. julija 2016.

Sledili sta okrogla miza o nujnosti medkulturnega dialoga Zahoda in Vzhoda in glasbeno-plesna predstava ansambla Nova Schola Labacensis, edinstvenega slovenskega lutenjskega ansambla, ki ohranja in nadaljuje izročilo Schole Labacensis. Gre za prvi ansambel za staro glasbo pri nas. Pri tem se opira na domače in širše evropsko glasbeno izročilo glasbe srednjega veka, renesanse in baroka pri čemer ne izključuje tako izvajanja ljudske glasbe kakor tudi sodobnejših klasičnih del. Ansambel sta pospremili in popestrili sopranistka Tadeja Pance in Nika Mlakar, mednarodno priznana orientalska plesalka, koreografinja in učiteljica plesa. 

Oglejte si tudi