Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Občinski praznik sv. Martina

Martinovo je dan, ko se številne občine in kraji ne le v Sloveniji, temveč tudi v tujini, z naklonjenostjo spominjajo svetnika, svetega Martina iz Toursa, ki je v hladnem zimskem jutru beraču milostno podaril svoj zimski plašč. V Sloveniji ta praznik povezujemo predvsem v povezavi z vinom, ko se mošt ob zorenju in blagoslovitvi spremeni v pravo vino.    

Ob prazniku občine Šmartno pri Litiji je v ta namen potekal sklop prireditev, ki so se odvijale od četrtka, 10. novembra do nedelje, 13. novembra. 

V četrtek, 10.11.2016, je v kulturnem domu Šmartno potekala razstava vezenin, razstavljale so šmarske vezilje društva upokojencev Šmartno pri Litiji.

Program se je nadaljeval v petek, ko nam je vreme zagodlo in smo morali odpovedati Martinov sejem z domačimi, šmarskimi ponudniki in pripadajočim kulturnim programom. Slabemu vremenu navkljub pa so obiskovalce v prostorih bivšega sadjarja odprtih rok pričakali člani Vinogradniškega društva ŠTUC, ki so pripravili pokušino domačih vin.

Ob 19. uri pa je v prostorih kulturnega doma v Šmartnem potekala Osrednja prireditev ob prazniku občine z naslovom »Meni pa srček igra«. Zbrane je nagovoril Rajko Meserko, župan Občine Šmartno pri Litiji. Kulturni program je oblikovala Folklorna skupina Javorje, ki je iz gledalcev izvabljala kopico smeha in ploskanja ob bučnem vriskanju, petju in plesu. Slavnostni govornik na prireditvi je bil Franc Bogovič, evropski poslanec. Ogledal si je prostore šmarskih vinogradnikov, prostore Knjižnice Šmartno in študentski urbanistični projekt imenovan »Brez preteklosti ni prihodnosti«, ki prikazuje prenovo starega trškega jedra v Šmartnem pri Litiji. Navdušila ga je tudi razstava fotografskega natečaja z naslovom »Oko je zaznalo«, katerega tematika je namenjena promociji občine Šmartno pri Litiji. Kot je Bogovič poudaril, ga je srečanje s strankarskimi kolegi napeljalo v razmišljanje, kako dobro delati za ljudi in za nadaljnji razvoj Slovenije, pri tem pa podprl besede šmarskega župana »Če je volja, je pot, za cilje pa vemo – dobro življenje nas vseh!«.

 

V soboto je potekalo jubilejno, 30. popotovanje po Levstikovi poti, v nedeljo pa smo praznovanje Martinovega vikenda zaključili z mašo v cerkvi sv. Martina, po maši pa je sledil še blagoslov mladega vina in prijetno druženje.  

Dogodke so organizirali: Občina Šmartno pri Litiji v sodelovanju s Folklorno skupino Javorje, Javnim zavodom Bogenšperk, Knjižnico Litija, Vinogradniškim društvom ŠTUC, Zavodom Levstikova pot in Župnijo Šmartno pri Litiji.

Oglejte si tudi