Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

DEJAVNOSTI V DRUŠTVU UPOKOJENCEV ŠMARTNO PRI LITIJI

 

V maju in juniju smo bili na treh rekreacijskih pohodih v šmarski okolici; povzpeli smo se tudi na Svibno nad Litijo.

Zadnji teden v maju smo organizirali popoldanski izlet na Gorenjsko, ki je privabil 30 udeležencev. Najprej smo se ustavili v Cerkljah, kjer smo si ogledali župnijsko cerkev in pokopališče, ki je med najbolj urejenimi v Sloveniji, se sprehodili mimo rojstne hiše igralca Ignacija Borštnika, po katerem se imenuje vsakoletno Borštnikovo srečanje slovenskih gledališč v Mariboru, pred osnovno šolo pa je aleja znamenitih mož, ki so živeli ali delovali v tem kraju.

Nato smo obiskali grad STRMOL, ki je protokolarni objekt in si ga ogledali le od  zunaj ter njegovo okolico, naslednja postaja pa je bil Adergas (Velesovo), kjer smo občudovali nekdanji samostan, ki obnovljen danes  služi župnijskim in drugim cerkvenim dejavnostim. Pot nas je nato vodila mimo Šenčurja in Voklega do Zbiljskega jezera, kjer smo se zadržali dalj časa; tu nas je presenetila množica labodov, ki so jih tu naselili.

V petek, 27. Maja, smo sodelovali pri prevozu oskrbovancev doma Tisje z vozički do Krznarja in nazaj, sredi junija pa je naša ženska ekipa sodelovala na zasavskem tekmovanju v pikadu, ki je potekalo v Radečah. Dan pozneje smo organizirali tradicionalni piknik na vrtu gostilne Maček, na katerem je bilo 27 naših članic in članov. V drugi polovici junija smo povabili na srečanje pri Mačku skupino Šmartinke, ki za dva meseca prekinja štirinajstdnevna srečanja, ki potekajo v naši pisarni.

Zadnji dan junija se je 23 članov Društva upokojencev Šmartno odpravilo na popoldanski izlet v Kamniško Bistrico. Vreme jim je bilo zelo naklonjeno, saj jih je, kljub slabši napovedi, ves čas spremljalo sonce.

Med potjo so se ustavili pri Firštovi mizi in si ogledali  napis, ki ponazarja zgodovino te kamnite mize.

Sedem udeleženk se je od tu odpravilo peš po delu Koželjeve poti ,po levi strani reke in kjer so občudovale kanjon, ki ga je izdolbla reka. Ostali pa so se odpeljali do planinske koče pri izviru Kamniške Bistrice. Ogledali so si izvir in okolico.

Skupina, ki se je peš odpravila po Koželjevi poti, se je ustavila pri lovskem dvorcu, katerega je dal postaviti kralj Aleksander pred 2. svetovno vojno. Dvorec je menjal več lastnikov, po 2. svetovni  vojni je bil državni  protokolarni objet, kjer je Tito sprejemal svoje goste in jih vabil na lov. Danes je dvorec v privatni lasti. Načrte za objekt je izdelal arhitekt Jože Plečnik leta 1933.

V zadnjem delu poti je spominsko obeležje vseh alpinistov, ki so se ponesrečili v kamniško savinjskih gorah, med njimi je tudi spominska plošča Tomaža Humarja.

Po povratku so se ustavili še v Domžalah in si ogledali, pod vodstvom g. Kosa, Slamnikarski muzej.

Ogled je bil zelo zanimiv, saj so izvedeli, da je bilo slamnikarstvo pred 1. svetovno vojno in še nekaj časa po njej, ena od nosilnih dejavnosti v domžalski občini. Spremljali so praktičen prikaz izdelave slamnika, kar pa je danes samo še etnološka znamenitost.

Domov so se vrnili polni vtisov in si zaželeli nasvidenje na pikniku v Jelši.

 

 

Oglejte si tudi