Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Veseli kulturni večer v Javorju

Srečanje z Ivanom Sivcem

 

V soboto, pred slovenskim kulturnim praznikom, je Kulturno društvo Javorje organiziralo kulturni večer s pisateljem, pesnikom in etnologom Ivanom Sivcem.

Ivan Sivec je najbolj plodovit slovenski pisatelj, saj je napisal 135 knjig (od tega 47 knjig za mladino in 88 za odrasle), več kot 2500 besedil za glasbo, več sto pravljic in humoresk. Po njegovih delih so bile uprizorjene številne radijske igre in drame. Kot novinar je prekrižaril večji del Slovenije, potoval pa je tudi drugod po svetu. Za nas krajane je bila gotovo najbolj zanimiva pripoved, ko je potoval po poteh Jacka Londona na Aljasko. Tam je ob koncu 19. stoletja živel tudi zlatokop Anton Stander (roj. Pristopec, Javorje), ki je tam nakopal poldrugo tono zlata in postal eden najbogatejših zlatokopov, dokler ni dokončno obubožal.

Ivan Sivec nam je povedal veliko novega o našem največjem pesniku Francetu Prešernu. Predstavil nam je pomembne Slovenke in Slovence, ki so odločilno vplivali na našo zgodovino (kneginja Ema, kralj Samo, cesar Arnulf, celjski grofje in Veronika Deseniška).

Ker je napisal veliko glasbenih del in je tudi sam velik ljubitelj glasbe, so večer popestrili tudi javorski harmonikarji ( Janja in Aleš Šuštaršič, Jakob Murnc in Gregor Berdajs).

Ivan Sivec si je ogledal tudi domačijo, kjer se je rodil in mladost preživel slavni zlatokop z Aljaske. Mogoče je pisatelj že dobil nov navdih za podrobnejše raziskovanje in odkrivanje našega slavnega zlatokopa Antona Standerja.

 

                                                                                Erika Cerjak

Oglejte si tudi