Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

"Včasih je luštno blo"

Kar tako, mimogrede, se je zavrtelo 35 let, odkar so se mladi Javorci združili v plesne pare. Skupina je sčasoma prerasla otroške želje po nastopanju in ugajanju ter spoznala globlji pomen svojega delovanja.
Folklora je naše prednike spremljala od rojstva do smrti, vrasla se je v vsakdanje življenje in se spojila z njihovo osnovno »umetnostjo«, kako priti z žuljavo roko do skorjice kruha, kako preživeti. Mi, njihovi potomci, dokazujemo, da so v tem uspeli. Prav zato smo dolžni stare šege, ki bi se zaradi sprememb v družbi slej ko prej izgubile in pozabile, odrsko poustvarjati in jih tako ohranjati bodočim rodovom.

 

Skupina zajema vsebine iz bogate ljudske zakladnice. Poleg sodelovanja na raznih revijah, državnih in mednarodnih srečanjih folklornih skupin, poleg številnih nastopov doma in v tujini, je s pomočjo stroke raziskala oblačila Litijskega Posavja, ustanovila tamburaški orkester, posnela radijsko oddajo o plesih med Litijo in Čatežem, oživila špinerbal, ples litijskih predilcev. Ponosna pa je tudi na svoje ljudske godce, pevke ljudskih pesmi, otroški naraščaj in na garderobne prostore ter na vse lepe gvante, v katerih se plesalke in plesalci postavljajo in vrtijo ob frajtonarici Pavleta Kokalja.

 

Folklorna skupina Javorje, ki ji predseduje Miha Habe, umetniško pa vodi Dunja Gorišek Simončič, je kljub svojim zrelim letom povsem pomlajena. Ob prazniku ji iskreno čestitam in ji želim veliko uspeha, prijateljskega druženja in dobre volje. Ledina je zorana, vsako leto pa njiva pričakuje nove setve. Mlade roke to zlahka opravijo in dobra žetev je največje zadovoljstvo. Vztrajajte, med seboj si pomagajte, imejte v mislih stvari, ki jih lahko dosežete, in bodite pogumni ter ponosni na svoje delo. Mi, stara žlahta, tete in strici, dedki in babice, vas spremljamo, podpiramo in vam stojimo ob strani.

 

 

                                                                                              Ida Dolšek

Oglejte si tudi