Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

ODPRTJE RAZSTAVE 2. VALVASORJEVIH MEDNARODNIH GRAFIČNIH DNEVOV

Na gradu Bogenšperk je v okviru drugih Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov, od 5. do 10. julija, ustvarjalo šest mednarodno uveljavljenih grafikov. Rezultate njihovega dela bomo predstavili na razstavi, katere odprtje bo na gradu Bogenšperk v četrtek, 3. septembra 2015, ob 19. uri in bo na ogled do 30. novembra 2015.

Javni zavod Bogenšperk je skupaj s Tehniškim muzejem Slovenije, Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki ter slikarjem in grafikom Jankom Oračem z Valvasorjevimi mednarodnimi grafičnimi dnevi želel znova opozoriti na te pomembne začetke grafične umetnosti pri nas ter po Valvasorjevem zgledu vzpostaviti  kakovostno grafično zbirko z mednarodno umetniško grafično produkcijo na Bogenšperku. Z željo, da bi Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi na gradu Bogenšperk postali tradicija in z njimi grad Bogenšperk ponovno del umetniškega zemljevida Evrope, so se organizatorji lotili snovanja drugih Valvasorjevih grafičnih dnevov, ki smo jih napovedali aprila z razstavo grafik Karla Zelenka.

 

Na gradu je ustvarjalo več grafičnih ustvarjalcev. Poklicno kontinuiteto izkazuje Ivo Mršnik, ki, tudi zaradi profesorjev Rika Debenjaka in Marjana Pogačnika, pri katerih je končal specialko, sodi med duhovne naslednike znamenite ljubljanske grafične šole. Pri Riku Debenjaku je študiral tudi Dževad Hozo, ki je leta 1973 ob ustanovitvi Akademije likovnih umetnosti v Sarajevu prevzel vodenje katedre za grafiko in duh ljubljanske grafične šole prenesel tudi v Sarajevo. Med prvimi generacijami študentov sta bila tudi letošnja udeleženca grafičnih dnevov na Bogenšperku, Igor Konjušak in Zora Stančič. Stančičeva je kasneje končala še grafično specialko v Ljubljani, Konjušak pa svoje znanje prenaša naprej na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. Iz istega kroga profesorjev izhaja Lojze Logar, pri katerem je specialko končala Mojca Zlokarnik, še ena predstavnica srednje generacije udeležencev, ki izjemno krmari tako med slikarstvom in grafiko kot med teorijo in prakso. Nadaljevanje tradicije in nadgradnjo poetike lahko opazimo tudi pri obeh predstavnikih mlajše generacije, Nini Koželj, ki je grafična znanja pilila pri lanskem udeležencu grafičnih dnevov na Bogenšperku, Črtomirju Frelihu, in predstavniku s štajerskega konca Stevanu Čukalcu, ki je prva znanja dobil pri profesorju Samuelu Grajfonerju na Pedagoški fakulteti v Mariboru ter dodatna znanja na akademiji v Ljubljani pri Branku Suhyju.

 

Strokovna sodelavca pri projektu Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov sta bila Goran Milovanović (galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki) in mag. Martina Orehovec (Tehniški muzej Slovenije), umetniški vodja projekta je bil Janko Orač. Razstavo bo odprla direktorica Tehniškega muzeja Slovenije, gospa Natalija Polenec.

Valvasorjeve grafične dneve so omogočili Javni zavod Bogenšperk, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, Tehniški muzej Slovenije in podjetje Trgograd d.o.o.

 

Vljudno vabljeni na odprtje in ogled razstave.

Oglejte si tudi