Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

2. Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi

GRAD BOGENŠPERK, 5. – 10. julij 2015
 

Na gradu Bogenšperk bo v okviru drugih Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov, od 5. do 10. julija, znova oživela Valvasorjeva grafična delavnica. V njej bo ustvarjalo šest mednarodno uveljavljenih grafikov v klasičnih tehnikah globokega in visokega tiska.


Slovenski plemič, učenjak in polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641 – 1693) je pred 337. leti, natančneje, 12. aprila 1678, na gradu Bogenšperk ustanovil grafični zavod – bakroreznico in tiskarno za bakroreze. Bila je prva te vrste na slovenskih tleh zato predstavlja tudi začetek prvega velikega poglavja v grafični umetnosti na Slovenskem. Rezultat njenega enajstletnega delovanja so domala vsi bakrorezi,  ki so odtisnjeni v njegovih knjigah, vključno z bakrorezi v Slavi vojvodine Kranjske (1689).  Valvasor je na gradu hranil tudi zbirko grafičnih listov (preko 8000), ki jih je nakupil po Evropi in dopolnil z grafikami domačih, bogenšperskih umetnikov. Zbirka je bila del njegove izjemne knjižnice na gradu Bogenšperk, ki jo je moral, zaradi velikih stroškov povezanih z delovanjem grafične delavnice in izdaje Slave vojvodine Kranjske, prodati in jo še danes hranijo v zagrebški metropolitanski knjižnici.

 

S projektom Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi je Javni zavod Bogenšperk, skupaj s Tehniškim muzejem Slovenije, Galerijo Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki ter slikarjem in grafikom Jankom Oračem, znova opozoril na te pomembne začetke grafične umetnosti pri nas ter pričel z zbiranjem grafičnih listov z željo, da bo grad Bogenšperk zopet imel  kakovostno grafično zbirko z mednarodno umetniško grafično produkcijo na Bogenšperku.

 

Od nedelje 5. julija do petka 10. julija bo na gradu zopet dišalo po grafični barvi, saj bo šest mednarodno uveljavljenih grafičnih umetnikov, ustvarjalo grafike v klasični tehniki globokega in visokega tiska. Nastale grafike bodo od 3. septembra 2015 razstavljene v grajski galeriji in bodo na gradu ostale kot del Grafične zbirke Bogenšperk.

 

V okviru 2. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov bodo na gradu Bogenšperk ustvarjali:

Stevan Čukalac, Maribor

Igor Konjušak, Zagreb, Hrvaška

Nina Koželj, Kamnik

Ivo Mršnik, Dragomer

Zora Stančič, Ljubljana

Mojca Zlokarnik, Ljubljana

 

Strokovna sodelavca pri projektu Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni sta Goran Milovanović in mag. Martina Orehovec, umetniški vodja projekta je Janko Orač. V sredo, 8. julija, bodo vrata delavnice odprta za obiskovalce, ob 19. uri pa vabljeni na vodenje po muzejski razstavi Valvasorjeve grafične delavnice, ogled bo vodila  mag. Martino Orehovec (TMS),  ob 20. uri sledi pogovor oz. srečanje z gostujočimi umetniki, ki ga bo vodil Goran Milovanović. Z Valvasorjevimi mednarodnimi grafičnimi dnevi grad Bogenšperk zopet  postaja pomemben center grafične umetnosti pri nas.  

 

Vabljeni!

Oglejte si tudi