Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Slovesna predstavitev Rastoče knjige Primskovo

Rastoča knjiga je več kot knjiga, je skrinja narodne zaveze, je duh, ki se nad časom dviga, je zvezda stalnica, ljubezen je zapisal naš veliki pesnik in državnik Tone Pavček Rastoča knjiga nas Slovence opominja, da smo v prvi vrsti narod kulture. V nedeljo, 6. decembra 2015 se je na Primskovem odvila slovesna predstavitev Rastoče knjige Primskovo. S tem smo se pridružili izvirnemu vseslovenskemu projektu, ki je nastal ob prelomu vstopa v novo tisočletje, kot pomnik slovenski knjigi s katero smo se zapisali med evropske narode.
V Etnološkem društvu Jurija Humarja se zavedamo, da je spoštovanje in varovanje dediščine zaveza vsakega naroda in posameznika. Že ob ustanovitvi našega društva v januarju 2015 je bila izražena želja, da tudi na Primskovem pristopimo k vseslovenskemu projektu Rastoča knjiga.

 

Rastoča knjiga Primskovo je zaživela v nedeljo 6. decembra 2015 na slovesni predstavitvi.

 

V Rastoči knjigi smo v izraz hvaležnosti predstavili 18 pomembnih osebnosti, ki so v našem kraju delovale in pustile neizbrisano sled. Osebe, ki so s svojim delom in trudom naš kraj zaznamovale in ga obogatile ali ponesle prepoznavnost našega kraja v svet. Rastočo knjigo Primskovo smo pripravili v obliki stalne stenske razstave in v obliki brošure, kot 1. zvezek. Želimo si, da bo rastoča knjiga skozi leta rasla in se širila.

 

Niti prisrčne predstavitve sta pletli direktorica knjižnice Litija Andreja Štuhec in vodja projekta Marinka Vidgaj. Na začetku je zbrane nagovoril slavnostni govornik mag. Igor Teršar, direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Zbrane sta nagovorila tudi akad. prof. dr. Boštjan Žekš, predsednik upravnega odbora Društva Rastoča knjiga in župan občine Šmartno pri Litiji g. Rajko Meserko. Sledila je predstavitev oseb Rastoče knjige. V kulturnem programu so sodelovali otroci vrtca Sovice, učenci osnovne šole Šmartno in podružnične šole Primskovo, skupina Prima vox in ženska vokalna skupina Gartrožce.

 

Ob koncu je nekaj misli o Rastoči knjigi podal Novomeščan dr. Janez Gabrijelčič, idejni oče Rastoče knjige. Med gosti so bili na prireditvi tudi prof. Jože Zupan iz Šentruperta, ki neutrudno ustvarja in širi ideje in deli izkušnje o ustvarjanju, Albert Pavli  ravnatelj osnovne šole Šmartno pri Litiji in msgr. Jože Hauptman.

 

Zahvaljujemo se vsem nastopajočim, sorodnikom in prijateljem oseb Rastoče knjige Primskovo, obiskovalcem, podpornikom, donatorjem, našim gasilcem in vsem ostalim,ki so kakorkoli sodelovali in pomagali pri nastajanju in pri predstavitvi Rastoče knjige Primskovo

 

Etnološko društvo Jurija Humarja

Oglejte si tudi