Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Po sledeh šmarskih glasbenih ustvarjalcev

Pred 110. leti so se pomembni ljudje katoliške strani začeli zavedati potreb po delovanju na izobraževalnem, kulturnem, telesnokulturnem, karitativnem in družbenem področju. Po postavitvi temeljev za svoje delo so ustanovili Katoliško slovensko izobraževalno društvo, katerega uspehi so se takoj pokazali. Delo, ki je rodilo bogate sadove, je bilo žal prekinjeno leta 1933, v kasnejših desetletjih pa so kulturni zanesenjaki ohranjali izročilo kraja vse do leta 1995, ko so pevci župnijskega zbora, skupaj s takratnim župnikom, g. Francem Kaduncem, ponovno ustanovili Prosvetno  društvo Šmartno. V njem sedaj delujejo zbori in skupine, ki so dejavni tako na  cerkvenem kot tudi na posvetnem področju.

 

V soboto, 18. februarja, je v šmarskem hramu kulture govorila pesem. S pesmijo so se šmarski kulturniki poklonili glasbenim ustvarjalcem Prosvetnega društva, ki so ali pa še vedno živijo tu. Slavnostni govornik ta večer je bil rojak, teolog in filozof prof. dr. Janez Juhant. V nagovoru je orisal delovanje Prosvetnega društva, izpostavil pomembnost udejstvovanja in ohranjanja kulture ter nam položil na srce, da imamo dolžnost nadaljevati začrtano pot kulture, ki je in bo preživela samo zaradi požrtvovalnosti kulturnikov, kljub ljudskem prepričanju, da je danes vse v denarju.

Prav zaradi šmarskih ustvarjalcev je župan, g. Rajko Meserko, ponosen Šmarčan, saj iz teh krajev izhaja mnogo ljudi z visokimi kulturnimi priznanji in bi bilo vso prejeto dediščino še kako škoda pustiti v nemar.

Pred polno dvorano obiskovalcev so nastopili: MoPZ Fantje od fare, pod vodstvom Helene Vidic, MePZ Cum anima, pod vodstvom Mance Vidic, Tamburaški orkester Šmartno, ki ga vodi Štefan Vidic, Marko Krebs na harmoniki, Samo Vidic kitara in violina, Matevž Vidic kontrabas, Gašper Namestnik in Emanuel Meserko na trobenti, Jaro Pavliha klarinet, Aleksandra Bratun flavta, Urška Vidic klavir, solisti Monika, Benjamin in Martin Fele ter Manca, Jože in Darko Vidic. V programu so nastopajoči predstavili dela šmarskih glasbenih ustvarjalcev. V 110. letih so v Šmartnem delovali in ustvarjali Franc Serafin Adamič, Ivan Bartl, Maks Kovačič, Jožef Cajhen in Boris Kovačič, ustvarjalni pečat zadnjim desetletjem in sedanjemu času pa dajejo Janko Slimšek, Marjanca Vidic, Sara Rustja Turniški, Helena Vidic in Samo Vidic. Niti večera je pletla Andreja Štuhec.

 

Na vseh področjih v življenju je tako, da ljudje v času puščamo sledi: nekatere so lahko komaj opazne, spet druge pa se zarežejo globoko v čas. Pri tem ne zaostaja niti kulturno udejstvovanje ter oživljanje in nadaljevanje kulturnega sporočila naših prednikov. Vodja JSKD OE Litija, ga. Rosana Maček, je ob tem jubileju za požrtvovalno delo izročila priznanje predsedniku Prosvetnega društva g. Rudiju Vidicu.

 

Ja, zares bogata je Šmarska dolina s kulturnim izročilom, naj se njegova pot nadaljuje še naprej, le prisluhniti ji moramo.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi