Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Arheološke raziskave v centru Šmartna pri Litiji

Med 9.6.215 in 2.7.2015 je ekipa podjetja Arheološke raziskave in trženje kulturne dediščine, Primož Stergar s,p,, opravila arheološko izkopavanje na delu novo odkritega rimskega grobišča, ki se nahaja na zemljiščih med obvoznico in KGZ Litija.

 

Arheološko najdišče je bilo odkrito ob konservatorskem nadzoru, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Ljubljana (ZVKDS-OE Ljubljana), ki je izvajal redni nadzor nad gradbenimi deli, ki so se opravljali na tem območju.

 

Opravljeno arheološko izkopavanje je zajelo površino velikosti cca 200m2, na kateri smo odkrili 12 grobov z ohranjenimi kamnitimi grobnimi konstrukcijami. Grobna konstrukcija oz. grobna kamra je sestavljena iz večjih kamnitih plošč, ki so bile postavljene ob stene izkopane grobne jame. V tako pripravljeno grobno kamro je bila položena popotnica pokojniku - novec, oljenka ter posodica s hrano. Čeznje so nato posuli sežgane ostanke pokojnika. Poleg grobnih konstrukcij, sestavljenih iz kamnitih plošč, smo odkrili tudi grobne konstrukcije kvadratne in okrogle oblike sestavljene iz lomljencev. Glede na tip pokopa in odkrite najdbe lahko grobišče časovno umestimo v prvo in drugo stoletje n. št. Natančnejša časovna opredelitev bo znana po končani analizi odkritih najdb.

 

Arheološko izkopavanje je pokazalo na dobro ohranjenost rimskodobnega grobišča, katerega obseg pa ostaja še neznan. Velikost in tip grobov ter odkrite najdbe kažejo na to, da se je v bližini odkritega grobišča morala nahajati večja rimska naselbina ter cesta, ki je najverjetneje povezovala območje današnje Litije z Ivančno Gorico.

 

 

 

Primož Stergar, univ. dipl. arheolog

Oglejte si tudi