Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

17. Zvonarijada v Šmartnem

Že vrsto let zapored se na Zvonarijadah srečujejo zbori in glasbene zasedbe, ki imajo v svojem imenu besedo Zvon. Vsako leto se srečajo v drugem kraju; letošnji gostitelji pa so bili člani Pevskega društva Zvon – Šmartno pri Litiji.
V soboto 16. maja, je tako Šmartno gostilo že tretjič v 17 letnem obdobju srečevanja tovrstno srečanje. Najprej si gostje v popoldanskem času in v prijetnem druženju ogledajo kulturne in druge znamenitosti kraja in okolice, zvečer pa se predstavijo še v kulturnem delu, tako kot se sami najbolje znajo – s pesmijo. Niti večera je spletala Maja Toplak Primc.

Dobrodošlico je zborom najprej zaželel domači župan g. Rajko Meserko, ki je izpostavil svoj ponos na bogato šmarsko tradicijo petja ter dela in truda zborov, skupin in posameznikov, saj daje vsak na pevskem področju svoj pečat. Tudi ta večer je bil bogato zabeležen v glasbenem mozaiku našega kraja. Soustvarjali so ga Šenčurski Zvon, Vokalna skupina Triglavski Zvonovi (Dovje - Mojstrana), MePZ Zvon Muta, Moška Komorna zasedba Mengeški Zvon, MePZ Šentviški Zvon (Lukovica), MePZ Savinjski Zvon iz Šempetra ter domači člani Pevskega Društva Zvon. Ljudske in preproste pesmi, nekatere znane priredbe in za vzorec tistih »ta razigranih« iz obdobja lepih Slovenskih popevk je bilo slišati ta večer. Za glasbeno spremljavo pa so poskrbeli domači mladi instrumentalisti.

 

Pod vodstvom domače zborovodkinje Marije Celestina so vsi pevci skupaj zaključili prijeten pevski večer na odru s skupnima pesmima »Resje že cvete« in himno vseh zborov »Ko nam za praznik zapoje Zvon«, po uradnem delu pa se je prijetno druženje nadaljevalo še pozno v  noč. Preko dvesto nastopajočih pevcev je dokazalo, s kakšnim veseljem ohranjajo izročila naših prednikov, pesmi predstavijo včasih precej »sodobni« publiki na izviren način; ob vsem tem pa si upajo biti včasih tudi malce drugačni. 

 

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi