Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Svetovni dan turizma odpiral vrata in okna v Žičko kartuzijo

Ob svetovnem dnevu turizma je svoja vrata na stežaj odprla Žička kartuzija, nekdanji kartuzijanski samostan, ki v neokrnjeni Dolini svetega Janeza že od 12. stoletja pripoveduje osupljive zgodbe. "Tiha lepotica" danes na ogled postavlja štiri stalne razstave, med njenimi zidovi v miru in tišini zorijo penine konjiškega podjetja Zlati grič, pod oboki mojster lončarjenja izpod prstov izvablja prekrasne glinene izdelke, v zeliščni lekarni najdete zdravilne čaje, napitke in izdelke, ki zdravijo tudi "tiste bolezni, ki jih še nimate", iz Gastuža, najstarejše gostilne na Slovenskem iz leta 1467, pa omamno diši po samostanskih jedeh. Žička kartuzija se počasi prebuja iz stoletnega sna. V letu 2015 je praznovala svoj 850. rojstni dan in prejela najlepše darilo - razglašena je bila za spomenik državnega pomena.

S simboličnim odpiranjem "zelenega okna" smo se tudi v destinaciji Rogla – Pohorje pridružili vseslovenski akciji ob svetovnem dnevu turizma.Turistična zveza Slovenije želi, da bi skozi zelena okna poudarili posebnosti krajev. Na posebnosti te destinacije smo opozarjali skozi okno v Žički kartuziji, to okno je predstavljalo preteklost, v Termah Zreče, okno je govorilo o sedanjosti, in pred vitanjskim Ksevtom, okno v prihodnost. Okna so skupaj s pobudniki akcije, lokalnimi gozdarji in društvom lastnikov gozdov, ob pomoči zreškega in konjiškega TIC-a, oblikovali in odpirali najmlajši iz vrtcev Vitanje in Zreče ter osnovne šole Špitalič.


Brezplačni vodeni ogledi Žičke kartuzije so potekali ob 10:00, 12:00, 14:00 in 16:00, odpiranje zelenega okna preteklosti z OŠ Špitalič pa se je zgodilo ob 10:00. Vodenju ob 16:00 se je pridružila tudi skupina bodočih destinacijskih turističnih vodnikov, ki so ravno na svetovni dan turizma pričeli z obsežnim izobraževanjem na območju destinacije Rogla-Pohorje, ki bo zaključeno tja do sredine novembra. Ob svetovnem dnevu turizma je Žičko kartuzijo obiskalo okoli 100 obiskovalcev.  

Oglejte si tudi